IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Николова: България работи за посрещане на демографските предизвикателства

Ниските нива на раждаемост, миграционните потоци и бързото застаряване на населението водят до заплаха от спад в икономическото развитие, твърди вицепремиерът

13:51 | 01.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България предприема комплексни и цялостни мерки за посрещане на демографските предизвикателства в контекста на изпълнението на целите на Стратегия „Европа 2020”. Това заяви заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова в обръщение към участниците в Годишната национална среща по демографските въпроси на тема „Предизвикателствата на днешния, утрешния и следващия ден“, цитирана в прессъобщение от правителствената информационна служба. 

Мерките се отнасят в стратегически план до реформиране и адаптиране на всички сектори, социални политики и на социалните системи към общите за европейските държави демографски промени. Вицепремиерът посочи, че ниските нива на раждаемост, засилените миграционни потоци, бързото застаряване на населението и намаляване на работната сила, задълбочаването на демографските дисбаланси, водят до заплаха от задържане и спад в икономическото развитие и растеж в перспектива.

Според Николова България е първата държава членка на ЕС с разработени и приети от Министерския съвет дългосрочни, комплексни стратегически документи в отговор на демографските промени, а именно – две издания на Национална стратегия за демографско развитие на населението. Тя уточни, че основна стратегическа цел заложена в документа е забавяне темповете на намаляване на броя на населението с тенденция за стабилизирането му в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още