IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Николова: Загубите от пълно затваряне на ски курортите ще достигнат около 1 млрд. лв.

Отчита се спад на записванията за зимна почивка с 40% спрямо предходната година, коментира вицепремиерът

10:35 | 28.11.20 г. 1
<p>
	Марияна Николова. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Марияна Николова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

При пълно затваряне на зимните курорти загубите ще достигнат около 1 млрд. лева. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред Нова телевизия.

Коментарът и е по повод мерките в туристическия сектор и желанието на германския канцлер Ангела Меркел ски курортите в Европа да бъдат затворени.

Тя обясни, че българските курорти спазват всички противоепидемични мерки. С моя заповед бяха издадени указания, които бяха заимствани от най-добрите ски дестинации. Те се спазват безупречно, както показват проверките, с изключение на някои административни пропуски. Не считам, че някой от бранша би си позволил риск или грешка, които могат да ударят целия сектор, подчерта министърът,  цитирана от пресслужбата на Министерството на туризма.

По думите на Николова въведените от правителството мерки са навременни. Опитваме се да спазваме баланса между това икономиката да работи и да запазим здравето на хората. В настоящия случай много е важна дисциплината и считам, че ако се мобилизираме за 3 седмици, ще можем да посрещнем Коледните и Новогодишните празници, посочи тя.

Министърът казва, че има спад на записванията за зимна почивка с 40% спрямо предходната година. Тя допълни, че се води много засилена рекламна кампания на балканските страни. В тази връзка тя коментира, че границите ни трябва да останат отворени, като може да има само изискване за отрицателен PCR тест.

Министър Николова каза още, че бизнесът не се дели на туристически, на транспортен или на друг вид. Той е един и за всеки трябва да има помощ, като не трябва да бъде оставен сам в тази тежка ситуация. Тя изрази надежди, че туристическият бранш ще бъде гъвкав по отношение на възможността да кандидатства по новите икономически мерки и допълни, че към момента за секторите туризъм и ресторантьорство е осигурена помощ за над 23 млн. лева.

По думите на вицепремиера към настоящия момент местата за настаняване и спа центровете не са затворени, като работят с възможност да предоставят кетъринг услуга на базата на румсървис по стаите. Тя разясни, че браншът е изискал възможност в хотелите хранене да се извършва присъствено само за гостите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
И ти какво ще направиш, МОМЕ? Абсолютно безполезна си.ОСТАВКА на мутрата-премиер и каскета-милиционер, назначен за главен прокурор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още