IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стоянова: Септември ще има нова процедура за избор на зам.-председатели на КФН

В управлението на надзора върху небанковия сектор трябва да влязат морални хора с отлични професионални качества, твърди шефът на бюджетната комисия

09:12 | 28.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През септември ще има нова процедура за избор на заместник-председатели на Комисията за финансов надзор (КФН). Това каза в ефира на Българска национална телевизия (БНТ) председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Тя е категорична, че в управлението на надзора върху небанковия сектор трябва да влязат морални хора с отлични професионални качества, които да се справят с работата като експерти. Нужни са силни и качествени кандидати, а не просто предложени от една или друга политическа сила, добави още Стоянова.

Според нея гласуването в зала вчера е имало за цел да даде урок на председателя на КФН Карина Караиванова, че регулаторът не е независим. „Според мен този урок е изключително притеснителен и води до доста негативни изводи“, каза шефът на бюджетната комисия.

Припомняме, че вчера парламентът отхвърли кандидатурите за заместник-председатели на КФН. Да отговаря за надзора над инвестиционната дейност бе предложен икономистът Румен Соколов, а за осигурителния пазар - юристът Йордан Чомпалов, но ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не успяха да съберат достатъчно гласове в тяхна подкрепа.

„Този парламентарен сезон беше твърде кратък, но успяхме да направим доста неща. Едно от тях са пенсиита. Освен това успяхме да облекчим работата на съда с промените в Административнопроцесуалния кодекс“, допълни Менда Стоянова. Тя отхвърли обвиненията на БСП, че парламентът не е работил през последните месеци и е разгледал твърде малко законопроекти. „Постоянното променяне на законите не е добре за никой. Това не създава нормативна стабилност, не създава усещане в бизнеса, че има устойчивост. Не е коректно да се твърди, че броят на приетите промени в нормативите е мерило за добре свършена работа“, каза още депутатът. 

Относно клас прослужено време Менда Стоянова обаче заяви, че това ще бъде част от темите на тристранния съвет. Нужно е време и широко обсъждане, за да се стигне до приемливо за цялото общество решение, допълни тя.

По думите ѝ през септември предстои да бъдат приети и промените в Закона за местните данъци и такси, като дебатът ще е сериозен, защото намирането на баланс между „замърсителят плаща на 100%“ и това да бъде поносимо и за обикновените хора, ще бъде трудна задача.

Ако трябва да дам оценка на кабинета, тя трябва да е по-висока от тази на парламента. За съжаление, много рядко се провеждат смислени дебати в парламента, каза още Менда Стоянова. Тя допълни, че българинът по принцип е настроен негативно към Народното събрание.

„Според мен правителството заработи и тепърва ще виждаме засилените му обороти“, допълни тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
obafeme
преди 6 години
много нагла бабичка. Парите за КТБ били безвъзвратно загубени. Ало, а БТК къде е, а Булгартабак, а техномаркет, а цесиите на вежди рашидов и сталийски, а много други. Всичко е тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още