Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

М. Тисен: Икономиката в Европа е в растеж, но има над 3,5 милиона безработни младежи

Трябва да инвестираме в хората не само чрез политики, а и през бюджета, заяви еврокомисарят за заетостта

М. Тисен: Икономиката в Европа е в растеж, но има над 3,5 милиона безработни младежи

Социалният министър Бисер Петков (дясно) и еврокомисарят за заетостта Мариане Тисен (ляво) откриха неформалното заседание на министрите на ЕС по заетост и социална политика. Снимка: БТА

 

Икономиката в цяла Европа отново е в растеж, безработицата е на ниво от 7,1% - най-ниската от 2008 г. досега, намалява и безработицата сред младежите, но в относително изражение остава висока - 16 на сто е тя в Европа с огромни национални разлики от 6 до 45 на сто. Това каза еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност Мариане Тисен при откриването на неформалното заседание на министрите на ЕС по заетостта и социалната политика в НДК.

В Европа над 3,5 милиона млади хора са безработни и има все още над 8 милиона продължително безработни, каза Тисен, цитирана от БТА.

Икономиката се развива, сега е моментът да не забравяме никого - не защото така е справедливо, а защото трябва да се ангажират всички, каза Тисен. По думите ѝ в момента Европа застарява, намалява работната сила и ако искаме икономиката да е конкурентоспособна в цифровата среда, системата за социална сигурност трябва да е устойчива.

Още по темата

Хората трябва да актуализират своите умения, за да се адаптират към по-голям преход в живота си, да сменят различни работни места, допълни еврокомисарят. 

Тисен посочи, че старото определение на държавата на благосъстоянието беше "грижи от люлката до гроба", но новото определение трябва да бъде "развитие от люлката до гроба", което е и смисълът на първия стълб на социалните права - образование, обучение през целия живот.

Според Мариане Тисен трябва да се започне много рано с инвестициите в образованието, а умението за учене трябва да се превърне във втора природа за нас. По думите на еврокомисаря разликите в уменията са основна причина за дългосрочната безработица и въпреки че държавите членки правят реформи и предоставят стимули за работа, все още 63 милиона европейци не притежават основни цифрови умения.

За да бъдат нашите фирми конкурентоспособни, трябва да се инвестира във високи умения, които са необходими за цифровата икономика, каза Тисен. Според нея разминаването в уменията пречи за намирането на работа, но затова помага европейската инициатива Гаранция за младежта, като всяка годна 3,5 милиона млади хора получават предложения за работа, а половината от тях продължават да работят и да се учат 12 месеца по-късно.

Ние трябва да инвестираме в хората не само чрез нашите политики, а и по по-традиционен начин чрез нашия бюджет - нашата нова многогодишна финансова рамка трябва да гарантира инвестиции в хората, в социалната област, заяви еврокомисар Тисен.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 1 година
При незачитането на щетите от еврото икономическият растеж в Европейския съюз подпомага за неограничени щети.
Заради държавната грешка, сега колкото повече инициативи за икономическо развитие се прилагат, толкова е с по-големи щети.

Още от Икономика и политика
Розопроизводителите и дестилериите ще бъдат вписани в публичен регистър