IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова и Йорданка Фандъкова отиват на балотаж в София*

Йорданка Фандъкова, побеждава на първия тур с 34,7% от гласовете, а след нея се нарежда независимият кандидат Мая Манолова с 24,6%

20:08 | 27.10.19 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Очаквано първият тур на местните избори в София завърши без категорична победа за нито един от кандидат-кметовете. На втори тур отиват досегашният градоначалник от ГЕРБ Йорданка Фандъкова и подкрепената от БСП Мая манолова. Това сочат данните от Exit Poll на "Gallup International".

Кандидатът на ГЕРБ и настоящ кмет на столицата - Йорданка Фандъкова, побеждава на първия тур с 34,7% от гласовете, а след нея се нарежда независимият кандидат Мая Манолова с 24,6%. Двете ще решат кметската битка следващата неделя, съобщава Bulgaria ON AIR.

Кандидатите на десницата не успяха да стигнат до балотаж. Трети се нареди представителят на "Демократична България" Борислав Игнатов с 14,9%, а четвъртото място остана за независимия кандидат Борис Бонев с 13,4%. 

В подреждането следват Ангел Джамбазки от ВМРО с 4,1%, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който се закани мъж да управлява София, събира едва 1,6%.

Избирателната активност е била 39,9%. 2,1% от избирателите са отбелязали в бюлетината полето "Не подкрепям никого".

ГЕРБ печели убедително битката за общински съветници. За тях са гласували 32,9% от столичани, а "Демократична България" и БСП ще водят битка до последно за второто място. ДБ са със 17,1%, а "червените" имат 16%.

Борис Бонев си гарантира място в общинския съвет със спечелените 10,7% от вота. Интересното е, че ако той бе регистрирал листа, можеше дори да вкара още 4-5 човека в общинския съвет.

Представяме ви данните от Exit Poll на "Gallup International" към 19:00 часа, цитирани от Bulgaria ON AIR:

Избор на кмет

Йорданка Фандъкова - ГЕРБ,СДС - 34,7%
Мая Манолова - независим - 24,6%
Борислав Игнатов - ДБ - 14,9%
Борис Бонев - независим - 13,4%
Ангел Джамбазки - ВМРО - 4,1%
Волен Сидеров - Атака - 1,6%
Тончо Токмакчиев - Партия на Зелените - 0,9%
Десислава Иванчева - ХДП - 0,9%
Минчо Христов - Алтернативата на гражданите - 0,6%

Пламен Христов - Воля - 0,6%
Николай Дренчев - Възраждане - 0,5%
Стефан Иванов - НФСБ и др. - 0,4%
Георги Кадиев - Свобода - 0,4%
други (общо) - 2,4%
Гласували "Не подкрепям никого" - 2,1%

Избор на Общински съвет на София

ГЕРБ, СДС - 32,9%
ДБ - 17,1%
БСП - 16%
Борис Бонев - независим - 10,7%
ВМРО - 5%
Атака - 2,1%
Гергин Борисов - независим - 1,9%
Партия на Зелените - 1,5%
АБВ - 1,1%

Глас народен - 0,9%
ДБГ, ЗНС, НДСВ - 0,9%
Алтернативата на гражданите - 0,9%
Възраждане - 0,8%
Движение 21 - 0,8%
ДПС - 0,5%
НФСБ и др. - 0,5%
ХДП - 0,5%
МИР - 0,4%
Свобода - 0,3%

други (общо) - 5,2%

По прогнозни данни на социологическата агенция "Алфа рисърч", представени по БНТ, на днешните местни избори за кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова са гласували 35,4 процента, а за Мая Манолова  - 26,2 процента, съобщава БТА.

Данните са от екзитпол към 19.00 часа.

В София ще има балотаж, коментира социологът Боряна Димитрова.

Борислав Игнатов събира 15,8 процента, независимият Борис Бонев - 10,4 процента, Ангел Джамбазки - 4,8 процента.

Според социологическа агенция "Тренд", чиито данни бяха представени по "Нова телевизия" ситуацията изглежда така:  в София за Йорданка Фандъкова са гласували 32,8 процента, а за Мая Манолова са гласували 23,1 процента. Борислав Игнатов е събрал 13,6 процента на местните избори.

За Борис Бонев са гласували 13,1 процента от избирателите в София. Ангел Джамбазки е събрал подкрепа от 4 процента процента. Волен Сидеров е получил 1,7 процента на местните избори в София.

БСП се завръща в местната власт, това заяви заместник-председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб на партията за местните избори Кирил Добрев, цитиран от БТА.

„Имаме почти двойно по-голяма подкрепа за партията от 2015 г. От така излезлите временни резултати, БСП е на балотаж в 15 областни града, в няколко от тях сме първа политическа сила", посочи той.

„Знакови крепости на ГЕРБ се пропукаха, това е ясен знак, че гражданите на Република България искат промяна и трябва да повярват, че тя е в техните ръце", коментира Кирил Добрев и призова избирателите да бъдат изключително активни на балотажите. По думите му ниската избирателна активност засилва влиянието на корпоративния и купения вот, който е най-силно изразен на местни избори. „Един свободно изразен глас убива един купен корпоративен глас", посочи той.

От своя страна кандидатът за кмет на София Борис Бонев изрази гордостта си, че е успял да привлече много хора, които иначе не биха гласували на днешния вот. Борисов гостува в студиото на bTV.

Постигнахме много добри резултати и показахме, че има не малко хора, които търсят истинска промяна, които говорят за решение на проблемите, а не общи политически приказки.

В отговор на въпрос дали би приел подкрепа от десни политически формации Бонев отговори, че досега публично е заявявал, че е готов да приеме такава подкрепа. Бонев подчерта, че няма да се съгласи да работи в екип на Йорданка Фандъкова или Мая Манолова. Не бих казал, че имам доверие на Манолова и Фандъкова, а за мен е важно да не предаваме доверието на хората, защото гласуваха за мен, ще се борим в общинския съвет, каза още Бонев.

От ВМРО пък посочиха, че очакват двойно повече общински съветници. Това каза пред журналисти председателят на предизборния щаб на партията Юлиан Ангелов.

Той заяви, че от партията са възмутени, че на тези избори отново на много места нещата са се решавали с пари, заплахи и тормоз.

Според ВМРО те ще участват на балотажа в 10-15 общини.

*Материалът е актуален към 21:26 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Нийде по света не съм виждал чак такава мизерия---не изпадай и ти в крайности, ами пътувай по света и ще видиш че на моного места мизерията е в пъти по голяма от нашата :):) ... но това не променя факта че от двете ни предложени дами (от доганя) нито една не става за нищо .... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Повечето коментари ги пишат неудачниците, дето все управляващите са им криви. Е, аз съм изключение.---тоест ти си неудачник който се радва на герп :):) и не мислиш ли че точно ти дето преди няколко дни каза че не гласуваш (по няква си твоя измислена логика) да правиш анализ на другите и кой колко удачен е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
IvanTerziev
преди 4 години
Несправянето с домашните също е провал, мен лично не ме грее какво точно го е нацвъкало. Нийде по света не съм виждал чак такава мизерия, как всички могат, пък ние не? Много полиция, много престъпност, много кучкарник, това видях аз като живях в София. *** клошари нападаха мазите дори посред обяд, до такава степен бяха убедени, че няма да ги закачат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
IvanTerziev
преди 4 години
На мен пък ми се налага да се прибирам в София на няколко месеца. Тротоарите са ***, зъбят се от почти всяко кюше, гнус неземна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
IvanTerziev
преди 4 години
В София ли живееш, че нямало не кучета, ами глутници? Да не говорим за различни градове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 12
Бидонойл
преди 4 години
Ами да ти кажа, от години вече не съм виждал бездомни кучета по улиците. Може в други квартали да е различно, макар че се съмнявам. За паркирането имаш право, но сам знаеш, че това е проблем който няма решение от което всички да са доволни. Пекалено много коли има. Поне трафикът вече е по-поносим, че преди 10-15 години беше ад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 2
IvanTerziev
преди 4 години
По твоята логика - точно неудачниците ходят да гласуват. Интелигенцията като теб гласува за герп. Ама сте малцинство, вие интелектуалците имам предвид. Вече не живея в София, но проблемът с бруталния кучкарник ме бърка много, Фандъчката не си мръдна пръста да го реши. Да се чудиш като си пуснеш детето да играе - някоя зараза от пясъчника ли ще лепне, или ще го изядат нацяло. Верно оправи градския транспорт и метрото, ама направи и зелената зона почти до кварталите - спални. Който има търговски обект - вече не може да си паркира пред имота, без да го налазят общинските копои. Или плаща 600 лева годишна такса спокойствие, или си гледа часовника като че е отишъл да краде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
А защо мислиш, че това тук е представителна извадка? Повечето коментари ги пишат неудачниците, дето все управляващите са им криви. Е, аз съм изключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 4 години
Я, това е първото мнение в тяхна защита. Значи един на 16 ако беше гласувал за герп - нямаше изобщо да ги коментираме. Има нещо друго, което аз не разбирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
В дадената политическа ситуация ГЕРБ е партията на най-малкото зло. Затова печели и ще продължава да печели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още