IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мая Манолова: Необходим е самостоятелен закон за земеделските кооперации

Постъпиха сериозно количество жалби срещу неплащане на рента на реалните собственици на земя, съобщи омбудсманът

13:50 | 17.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За земеделските кооперации трябва да има отделен специален закон. Това обяви омбудсманът Мая Манолова, която участва в дискусия по актуалните проблеми на земеделските кооперации на годишния семинар на Националния съюз на земеделските кооперации в България, който се провежда край Варна.

Според нея по този начин държавата ще отговори на изискванията на Европа, които особено през последните няколко години са категорично срещу свръх концентрацията на земя. Сблъсъкът между огромните собственици и ползватели и дребните собственици е драматичен, при който потърпевши са малките.

Омбудсманът информира, че при нея има постъпили сериозно количество жалби срещу неплащане на рента и реалните собственици на земя по думите ѝ "стават крепостни на големите ползватели, защото те са много по-силни от тях".

Тя смята, че при кооперирането малките производители ще могат да са конкурентни и достатъчно силни, когато се подписват договори.

“В практиката си съм установила, че проблемът на дребните производители е в това, че са с "извити ръце", когато с преработвателите и големите изкупвачи и прекупвачи се подписват договорите за следващия сезон. Реално те не могат да наложат никое от своите условия”, поясни Мая Манолова, цитирана от БТА.

Тя коментира още, че кооперациите трябва да бъдат подкрепяни и реално да има икономически и административни стимули за тях, а в момента няма нищо. Тя е категорична, че кооперирането е ключът към решаването на проблемите в редица земеделски сектори, като например розо- и черешопроизводството.

Омбудсманът посочи, че поземлените отношения в страната се характеризират с много ярки контрасти и противопоставяния и пресметна, че 1,5% от собствениците държат над 85% от земята, а от друга страна останалите проценти са разпределени между десетки, дори стотици хиляди дребни собственици. По тази причина един от начините за преодоляването на този сблъсък между малките и големите е чрез тяхното сдружаване чрез земеделските кооперации.

Председателят на Националния съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев също коментира, че е необходим нов закон за кооперациите. Той е съгласен с мнението на Манолова, че за земеделските кооперации е необходим отделен закон. Според него това е наложително, защото в момента законът за кооперациите обединява в себе си изобщо кооперирането.

“В него има всякакъв тип кооперации, но земеделието е друго, защото основният ресурс при него е земята”, обясни той и каза, че в момента в страната има около 900 земеделски кооперации.

Омбудсманът ще настоява стопаните на унищожени немаркирани прасета да бъдат обезщетени.

Това се разбра от срещата на Мая Манолова с жители на село Тутраканци, чиито животни бяха умъртвени в края на август 2019 г. заради Африканска чума.

Тя посочи, че вече е разговаряла по темата със земеделския министър Румен Порожанов, който я е уверил, че заедно ще търсят решение на този проблем, за да не бъдат ощетявани хората.

“Ясно е, че в цяла България хората отглеждат прасета и далеч не всички са маркирани”, каза Маноловаи потвърди, че ще направи писмени препоръки до министерството на земеделието за изплащане на обезщетения на засегнатите стопани.

Според нея има варианти да бъдат осигурени необходимите за целта средства, които са около 30 хиляди лева.

"В Тутраканци са унищожени близо 100 прасета, включително бременни и малки", потвърди един от засегнатите стопани.

Хората от селото обясниха, че от Българската агенция за безопасност на храните не им дават никаква информация кога могат да започнат отново да отглеждат свине, нито при кой ветеринарен лекар да потърсят възможност за регистрация и маркировка на животните. Поради тази причина те са потърсили помощ от омбудсмана и, ако отново няма реакция, са подготвили и ще внесат колективен съдебен иск срещу БАБХ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още