Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мая Манолова подкрепи протестиращите къмпингари

Трябва анализ на проблема, а не просто да се налагат санкции, твърди омбудсманът

Мая Манолова подкрепи протестиращите къмпингари

Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протестиращите срещу промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Оттам уточняват още, че недоволните граждани са изпратили писмо до омбудсмана, в което настояват да бъдат предприети действия и установяване на противоконституционност на този закон, с който по думите им се нарушават права и свободи на българските граждани.

В отговор Мая Манолова се срещна днес с представители на Българското кепмер общество и обединена група „Бетономирие“. 

Още по темата

„Протестиращите са абсолютно прави. Неприемливо е решенията да се вземат без да се чуе мнението на общността на къмпингуващите, на хората с караваните и кемперите. Няма да приема подхода на работа на народните представители по този важен законопроект", твърди омбудсманът. Според Манолова е необходим анализ на проблема, към който да се подходи с идеи за регулация и за ограничаване на застрояването по Черноморието, а не просто да се налагат санкции и забрани. Тя добави още, че законодателните решения са в противоречие с принципа на правовата държава и с чл. 35 от Конституцията, който дава право на свободно придвижване на българските граждани.

По думите на Манолова текстовете, които уличават къмпингуващите като замърсители и унищожители на природата, трябва да бъдат отменени като противоконституционни. Тя бе категорична, че няма никакво колебание да подкрепи протестиращите, тъй като институцията на омбудсмана има последователно поведение по отношение защита на правата на гражданите да живеят в благоприятна околна среда.

Според неправителствените организации приетите вече промени в ЗУЧК ще ограничи правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните по Черноморието. Също така ще се обезобразят и бетонират последните метри от българското крайбрежие и ще се унищожи природата, твърдят протестиращите. Те са категорични, че държавата ги „санкционира“ заради това, че предпочитат да спят на палатки, вместо да пълнят частни хотели.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Частни фирми ще осъществяват първоначалната регистрация на автомобили