IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майките на деца с увреждания договориха с Бисер Петков индивидуалната оценка

Предстоят работни срещи за доработка на текстовете от методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания

13:22 | 02.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“ постигнаха договореност със социалния министър Бисер Петков относно оспорваната от тях Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, предаде БНР.

Припомняме, че въпросната методика влезе в сила вчера. Тя беше приета от Министерския съвет на 27 март и е базирана на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето на Световната здравна организация (ICF).  

Целта е с методиката да се създаде ефективен моделна индивидуална оценка, който ще бъде съобразен с функционалните затруднения на хората с увреждания и с препятствията в обкръжаващата среда. Предвидено е да бъде идентифицирано и желанието на човека за извършването на конкретни действия. С тази методиката ще се прави и оценка за нуждата от социални услуги, лична помощ или друг вид подкрепа при условия и по ред, определени със закон.

Миналата седмица документът беше одобрен от правителството, след което майките излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и обявиха готовност за нови протести, ако текстовете не бъдат променени, припомня БНР.

В отвореното си писмо майките настояваха методиката да бъде по-справедлива, като се отчитат специфичните нужди на децата и възрастните с увреждания. Те искат по-качествен и ефективен модел на закона за личната помощ.

Днес стана ясно, че в крайна сметка след разговори с Бисер Петков са договорени работни срещи за доработка на текстовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още