Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Малки и средни фирми ще се финансират от нова програма по Плана „Юнкер“ на ББР

Какви са успешните модели за създаване и развитие на нови предприятия обсъдиха представители на бизнеса и науката в Европейския ден на предприемача

Малки и средни фирми ще се финансират от нова програма по Плана „Юнкер“ на ББР

Отляво на дясно: проф. Никола Витанов, зам.-ректор на Софийския университет, Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката и Томи Николов, зам. областен управител на Област София. Снимка: Министерство на икономиката

Малки и средни компании ще могат да се възползват от нова програма на Българската банка за развитие по Плана „Юнкер“ за индиректно финансиране на българския бизнес с подзаеми до 24 млн. лева.

Това съобщи зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов при откриването на 15-тия ежегоден форум за насърчаване на предприемачеството в България – Европейски ден на предприемача 2017, чийто фокус тази година е върху добрите практики в предприемачеството и перспективите за неговото развитие.

„Българската банка за развитие е още един инструмент, който ще бъде насочен към стимулиране на малките и средни предприятия в страната“, посочи Борисов.

Още по темата

Гаранциите на ББР ще са до 100%

По думите му новата он-лендинг програма (междубанков заем от ББР за последващо финансиране (подзаеми) към малки и средни предприятия клиенти на банките-партньори) по плана „Юнкер“ надгражда предшественика си - програма „Напред“. Новите подзаеми ще започват от 3 млн. лева и ще достигат до 24 млн. лева.

Зам.-министърът съобщи, че програмата е насочена към малките, средни и междинни компании с персонал до 3 хиляди души, като ще бъде увеличен и размерът на гаранционния ангажимент на ББР - от 30% до 100% от главниците по подзаемите. Увеличен ще бъде и размерът на подзаемите по новата програма – от 10 на 15 години.

Средствата по програмата за индиректно финансиране на българския бизнес са осигурени от Българска банка за развитие и Европейската инвестиционна банка в рамките на Инвестиционния план за Европа.

Програмата е насочена към малките, средни и междинни компании, които са клиенти на банките-партньори по схемата, като кредитните институции ще отпускат ново инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране, а Българска банка за развитие има готовност да поеме до 100% от риска по заемите.

Зам.-министърът посочи още, че предприемачеството в страната се развива все повече в последните години и изтъкна, че в България има над 326 хиляди микро, малки и средни предприятия, а в тях работят повече от 75% от заетите в страната, което е над средното ниво в ЕС. 

Лъчезар Борисов коментира, че съвместно с научните среди се работи и за задържане и подпомагане на младите кадри в икономиката, като даде пример с IT сектора, в който работят близо 50 хиляди души.

По думите му 2018 ще бъде годината на финансовите инструменти, подпомагащи предприемачеството, и даде пример с работата по процедурата за насърчаване на предприемачеството по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, която ще бъде насочена към стартъпи и се очаква да бъде отворена догодина, както и с „Фонда за ускоряване и начално финансиране“ с бюджет от 100 млн. лева, който ще е насочен изцяло към улесняване на достъпа до финансиране за стартиращи предприятия.

Инж. Божил Добрев, директор на Научноизследователския сектор на СУ„Св. Климент Охридски“, напомни, че провеждането на Европейския ден на предприемача е насочен не само към хората, които имат бизнес, но и тези, които се занимават със социално предприемачество.

Заеми със срок до 15 години

Според Емил Величков, ръководител на дирекция „Европейски програми“ в Българо-американската кредитна банка, ролята на кредитната институция е да намира адекватни финансови инструменти за обезпечаване на заемите.

Той обясни, че бизнесът може да се възползва от програмата COSME и вече са разработени схеми с ниски качества на обезпеченост – до 70%, като минималният срок  за изплащане на кредита е 12 месеца, а най-дългият – 120 месеца. Лихвата на заема е 5,5%, а той може да достигне и 1,5 млн. евро.

С финансов ресурс по Плана Юнкер от 60 млн. лева за първи път в България БАКБ ще отпуска заеми със срок до 15 години и гаранция до 100%. Парите на БАКБ се осигуряват в сътрудничество с ББР, Европейския инвестиционен фонд и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Науката с проект за Център за върхови постижения

Доц. д-р Десислава Петрова-Антонова представи пред предприемачите проекта GATE - BIG Data for Smart Society, с който в България ще се изгради Център за върхови постижения.

„Проектът GATE – Big Data for Smart Society е единственият финансиран проект от България по най-голямата eвропейска програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Целта на GATE е да подготви създаването на Център за върхови постижения в областта на големите данни (Big Data) “Големи данни за интелигентно общество”. Този център трябва да служи като хъб, който свързва и обединява в единна устойчива екосистема всички заинтересовани от големите данни – университет-правителство-индустрия-общество“, обясни тя.

Партньори на проекта са учени от шведския университет Chalmers, които чрез него виждат възможност да споделят добри практики за обмен в научната и научно-приложната сфера. Проектът започна на 1 септември 2017 година и ще продължи една година.

Проектът ще насърчава ефективното сътрудничество между правителството, индустрията, научната общност и обществените организации в сферата на големите данни и свързаните с тях технологични области от голямо значение за България, Балканите и Европа.

Целта му е да събира, обработва и анализира данни, които да достигат до крайните потребители, като приложимите отрасли са наука, индустрия,  публичен сектор, общество.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт