IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият и средният бизнес настоява данък "уикенд" да не се прилага за него

Няма смисъл от този данък за фирми с оборот от 100 - 150 хил. лева, смята Елеонора Негулова

12:45 | 28.01.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Малкият и средният бизнес настоява данък "уикенд" да не се прилага за него

Данък "уикенд" не трябва да се прилага за малките и средните фирми, защото няма да допринесе съществено за по-добрата събираемост на приходите от ДДС, а в същото време ще затрудни сериозно бизнеса.

Това заяви в ефира на БНР председателят на а Националното сдружение за малък и среден бизнес Елеонора Негулова. Тя посочи, че при изготвянето на предложението не е правена оценка как ще се отрази то на малкия бизнес.

"Този данък няма смисъл да се прилага по отношение на фирми, които са с обороти 100-150 хиляди лева. Даже тези идеи на политиците, които чувахме преди време, до 100 хиляди лева оборот да бъдат освободени от ДДС, според мен това е посоката, в която трябва да се върви", каза тя.

Негулова посочи още, че може да има субективни тълкувания на указанията, които НАП пусна как точно ще бъде прилаган Законът за ДДС в този случай. Това е предпоставка за корупция, притесняват се от Сдружението.

"Малкият бизнес е с една специфика на оперативна работа за повече от 8 часа на ден. В неговия икономически механизъм и действие се включват всички активи, с които разполага. Много от тях се ползват безвъзмездно и дори не се отчитат пред данъчните", каза още Негулова.

Тя посочи, че в указанията си данъчните са дали примери само с недвижими имоти и автомобили, но под силата на наредбата ще попаднат всички активи, които са вписани в инвентарните книги на компаниите. "Това са активи, които се амортизират и представляват дълготрайни материални или нематериални активи", каза Негулова.

В тях се включват и мобилни телефони, за които доказването на ползването за лични цели ще става след проверка на разпечатки от мобилни оператори, което предполага сериозни усилия и загуба на ресурс, но без особен резултат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Dies Irae
преди 8 години
по бус да речем на 07.08.2016. ами ако не стане както е плануване, или точни тогава не се счупи буса какво правим?Такова планиране има само в държавните работи където знаят, че се работи от 10:00 до 15:00 и програмата е счупена и не работи от 09:00 до 17:00 и затова те все са почивка или си чоплят носовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Dies Irae
преди 8 години
Без да се водят към активите на фирмата защото те просто са ги имали преди създаването на фирмата и ги ползват с идеята да не пилеят капитал за да закупят актив които да се дублира с вече наличен ( например лаптоп, защо да взимаш фирмен ако имаш вече личен и ползваш него така или иначе за да си вършиш работата). Така написан закона както е към момента и без ясна представа как ще се следи подадената информация от органите е просто безпредметтно. Отделно, че няма как в началото на годината да предвидиш кога ще може да почиваш ако въобще имаш подобна възможност или ще се наложи да ползваш даден актив извънредно (пример буса с който возиш хората се чупи и изпозваш два леки автомобила за да ги взимаш и прибираш). в този смисъл ти ползваш в извън работно време активи които вече си декларирал, че няма да се ползват за фирмени дела след даден час (17:00 например) а ще са за лични, но ето, че се налага и така закона влиза в конфликт с реалността. И как можеш в януари да предвидиш някаква авария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Dies Irae
преди 8 години
Проблемът им е, че този закон няма да удари тези с джипове за по 200к, а тях повечето от които са с баничарки за по 5-6к втора ръка. Така написан закона е *** защото няма да има как да се следи подобно нещо. Просто трябва да важи за активи над определена стойност или за неща които няма как да се ползват от фирмата като предмет за дейността. Джип за какво се ползва- за гъзария, нито е товарен автомобил като бус или баничарките, нито е за возене на работници (много голям разход за единица човек), той реално е безпредметен за дейността на която и да е фирма с изключение на (бронираните) за СОТ фирмите и инкасотата. Дори за фирми които предлагат туризъм или сафари те ползват по евтини (не използват Мерцедес или БМВ защото са скъпи и трудни за потдръжка както и с по малка проходимост).Закона би трябвало да удари по тях. В малките фирми (ЕТ, ООД, ЕООД) в малки мащаби с до 10-15 работника активите на собственика (като физическо лице) се ползват от фирмата или за работата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Аз съм собственика на малък бизнес. Итересно. Аз имам лична кола, която съм платил от джоба си и не се води на фирмата и не съм теглил данъчен кредит за нея... Обаче я ползвам за работа. Ходя по срещи с клиенти, ходя по снабдители и купувам материали..,.Да спусна една методология на държавата да ми връща ДДС за нея щом е лична, а я ползвам за работа? (Това важи за всички бизнеси, не само за малкия и средния, не оправдавам мислите в статията)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Тава е
преди 8 години
Какво значи "Данък върху ДОБАВЕНАТА стойност"? 6-7 милиона крайни потребители не произвеждат ДОБАВЕНА стойност и следва на тримесечие или годишно начисленият им данък ДОБАВЕНА стойност да им се възстановява. В противен случай е просто данък, защото не регулира нормата на печалба, достигаща над 350%. Картината е ясна-управление с цел пълно изтребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
"Законодателството е за всички" в тази държава е само пожелание. 1/3 от икономиката ни се държи от руски фирми, които никога не са плащали данък печалба! Машинки на данъчните складове на Лукойл сложиха ли, защото те не само печалба, но и акциза не си плащат!...Този данък не е недоразумение - нарочно е направен такъв, че да дава възможност за рекет и изнудване на неудобните, включително и по политически причини! В Указанието за прилагането му, което излезе преди да има още Правилник за прилагане (!), липсва само частта "Кой да се удари и кой не?", но това сигурно ще го направят в тефтерче. Традициите трябва да се спазват!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Няма малък няма среден, законодателството е за всички. Аз съм против дебилния данък, НО да се правят подобни изключения е НЕПРАВИЛНО! Черешаря да си опича акъла и да свива разходите а не да се чуди от къде да одере, тъпaнap
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
Спящият бик
преди 8 години
Малките фирми само се пречкат на данъчните, пък полза от тях почти никаква. Затова трябва да се унищожат! Друго са си баровците - знаят кога, на кого, колко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
caller
преди 8 години
Как да разбираме това: "Малкият бизнес е с една специфика на оперативна работа за повече от 8 часа на ден." ?Като нарушение на КТ, нали? Къде са контролните органи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 10
sdar
преди 8 години
Ако оборота на фирмите е толкова малък, да речем 100к лв. на година, тогава фирмите няма защо да не искат да имат данък уикенд. В смисъл с такъв оборот очевидно не си купил джип за 200к лв. освободен от ДДС. Не разбирам какъв им е проблема на малките и средни фирми?Отделно, защо искат да са с привилегии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още