IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките компании в САЩ също проявяват интерес към България

Според българския посланик в САЩ страната ни трябва да привлича по-активно инвеститори от централните щати

12:13 | 21.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Малките компании в САЩ също проявяват интерес към България

Интерес към България се забелязва вече и сред по-малките американски компании. Това е посочила в интервю за БТА българският посланик в САЩ Елена Поптодорова в края на своята петдневна обиколка в Чикаго, Хюстън, Финикс и Сан Франциско заедно с посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик, съобщава Dnes.bg.

По думите й значимостта на големите щатски компании, повечето от които вече присъстват в България, е не по-голяма от тази на средните и малките.

Според Елена Поптодорова България все още не е разработила пълноценно възможностите, които има в средните щати на Америка. Малките компании там са любопитни към външния свят, искат да правят порядъчен бизнес и трябва енергично да се търсят пътеки към тях, посочи българският посланик.

Елена Поптодорова отбеляза, че няколко компании във Финикс и Хюстън са проявили интерес към инвестиции в България и окачестви като много полезна срещата с енергийните компании Шеврон и Ексон Мобил.

„Стремя се постоянно да стимулирам интереса им към България, за да могат да участват в енергийния баланс на страната”, добави Поптодорова. Обиколката в САЩ е имала също за цел да се обяснят предимствата на страната от членството в ЕС, посочва българският посланик.

В началото сред американските инвеститори е имало притеснения, че това членство ще ограничи бизнеса със страната ни, но след няколко години членство България може спокойно да им очертае онези области и програми, по които американските фирми не само могат, но и е много полезно да участват, каза Поптодорова.

Тя уточнява, че става дума най-вече за развитието на селските райони и инфраструктурните проекти, за които има специално заделени щедри фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още