Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Малките ученици може да се върнат на училище до десет дни срещу тестове на входа

Министърът на финансите Валери Белчев потвърди, че ще бъде намерено финансиране за безплатни тестове в училище

Малките ученици може да се върнат на училище до десет дни срещу тестове на входа

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Служебното правителство обмисля поетапното връщане на учениците в клас срещу тестване по щадящ метод на входа на училищата.

Това стана ясно на среща при президента Румен Радев с министри от кабинета, свързана с разпространението на COVID-19 у нас, предава БНТ.

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че при съгласие от страна на родителите за тестване на децата, здравните власти имат готовност да върнат най-малките в клас до 7-10 дни. Щадящите тестове за коронавирус се взимат от слюнка и не се налага взимане на секрет от носа, уточни Кацаров. Целта е да се гарантира безопасна среда за обучение.

Министърът на финансите Валери Белчев потвърди, че ще бъде намерено финансиране за осигуряване на безплатни тестове в училищата.

Още по темата
Служебният вицепремиер Гълъб Донев заяви, че още днес правителството ще създаде необходимата организация за анализ на данните, на база на които да започне поетапното връщане на учениците в клас. Той напомни, че родителите на деца под 14 години, на които се налага да излязат в отпуск, за да се грижат за децата си, може да ползват подпомагане от социалното министерство.

На срещата стана ясно още, че започва допълнителна организация по предоставяне на безплатни бързи антигенни тестове на местата, където липсват. Целта е хората от цялата страна да могат да се тестват безплатно, за да стигнат до работните си места.

От понеделник започва засилен контрол върху спазването на новите противоепидемични мерки. Най-вероятно ще бъдат създадени съвместни групи между МВР, РЗИ, Агенцията по храните и други ресорни институции. Контролът ще е насочен най-вече към недобросъвестните практики. Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди, че МВР има готовност да участва активно в съвместни екипи, които да контролират спазват ли се мерките.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви още, че очаква единно становище от експертите у нас по въпроса дали наличието на антитела срещу COVID-19 може да послужи за издаването на зелен сертификат.

Служебният министър на здравеопазването ще възложи на експертните съвети към министерството да направят отново преглед на това кои заболявания са рискови за ваксинация и ако се налага - да допълнят кратките характеристики на ваксините. Целта е да се обобщят всички състояния, които са рискови за имунизация и да се спре с различните прочити по този въпрос.

На срещата присъства и управителят на НЗОК Петко Салчев, който изтъкна, че от следващия месец медиците на първа линия ще получат по 1200 лева допълнително към заплатите си. За болниците, които лекуват коронавирус, ще има и нова методика за плащания от НЗОК.

Президентът Румен Радев заяви, че подкрепя мерките, които служебният кабинет предприе, но има критики към начина, по който бяха въведени. Призова за по-добра комуникация и по-навременни действия от страна на правителството. Апелира и всички български граждани да проявят съзнателност и отговорност, за да не стигаме до ситуацията, в която в момента се намира съседна Румъния.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Спираме децата от училище,оставяме пенсионерите обикалящи като маршрутки по хранителните вериги в лов на промоции.Приоритети,какво кажеш.
0
 
4
 
4
преди 1 месец
"Щадящите тестове за коронавирус се взимат от слюнка и не се налага взимане на секрет от носа, уточни Кацаров. Целта е да се гарантира безопасна среда за обучение.".......................целта е да папкат лабораториите ! "от следващия месец медиците на първа линия ще получат по 1200 лева допълнително към заплатите си. За болниците, които лекуват коронавирус, ще има и нова методика за плащания от НЗОК." Е как да си отиде коронавирусът ... ?! Папо нонстоп !
0
 
2
 
3
дядя Вова до: julian12
преди 1 месец
0
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Погусен съм!!
0
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Един и същтираниун план се прилага навсякъде. Следват се заповедите на гсподриту им.

Още от Икономика и политика
Хотелиерите у нас отчитат по-сериозен спад в приходите през октомври