IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малко под 380 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда от февруари до края на 2020 г.

За същия период чрез бюрата по труда са устроени на работа 235 хил. души

15:13 | 02.01.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Малко под 380 хил. души са новорегистрираните безработни в България за периода от 3 февруари до края на декември 2020 г. Това сочат най-новите данни от ежеседмичното специализирано наблюдение на пазара на труда заради Covid-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта, съобщава БНР.

За същия период чрез бюрата по труда са устроени на работа 235 хил. души.

Данните сочат, че и през последната наблюдавана седмица – от 21 до 27 декември, новорегистрираните безработни са двойно повече от започналите работа, съответно 3 400 и малко под 1 700 души. Най-голям е превесът на новите безработни над устроените на работа в областите Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София град и други.

В Габрово, Смолян и Силистра се отчитат по-малко новорегистрирани безработни спрямо започналите работа.

На последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество стана ясно, че по мярката 60/40 са изплатени до момента близо 629 млн. лева за запазване на заетостта на повече от 250 хил. работещи в над 11 хил. предприятия. Бизнесът и синдикатите очакват да започне работа по-трайна законова регламентация на компенсациите.

За целта от КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България изготвиха проект за промени в Кодекса на труда. Президентът на синдиката Пламен Димитров каза, че идеята е да се регламентират механизмите за подкрепа при принудителен престой:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"Ето аз например не искам да работя докато нямам ваксина..."Канев , не се мъчи повече , човек ... твойто не е живот ... бегай при Мутафчийски да те урЕди с една инжекция .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
"Всичко това е = рецесия и депресия ако няма намеса на ЦБ-ки,"Тук грешиш жестоко... Предстоящата депресия, на чиито ръб сме е причинена от тези намеси, за които говориш... ЦБ и евтините пари са причината за всяка рецесия или депресия, която някога не е случвала... Всичките депресии са инфлационни и тогава ЦБ няма да може да направи нищо в най-добрия възможен случай, а в най-лошия ЦБ ще фалира... Много скоро ще кажем сбогом на евтиния кредит/стимулите/харченето де факто завинаги, защото веднъж като мнозинството се опари и загуби почти всичко никой никога няма да повярва на сегашната система докато е жив... Предполагам, че предстои най-голямото стригане с инфлация/лихви и кредити в историята, защото кредитът ще фалира длъжника, а няма да бъде изплатен с инфлация, защото инфлацията на доходите няма да има... Точно това се намеква и от Световния икономически форум или по-точно логото за 2030 е - "Аз не притежавам нищо, но никога не съм бил по-щастлив"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 3 години
Държавата ми пречи да работя с безумните си мерки и ми пропъжда клиентите, никога не ме е било страх от короната, никога не съм спазвал мерките, изкарах го за 4-5 дни още преди 2-3 месеца нищо особено не е и не ми трябва ваксина дори и да ми платят не я искам... За мен е крайно време е да се спре с мерките и да се ликвидира НОЩ и да се спре с ваксинната пропаганда, за да може хората да се върнат към нормален живот... Короната е опасна колкото е лека настинка... Дезинфектантите и маските са ужасни и не смятам ги ползвам, от първите имам алергия, а вторите ми пречат да дишат нормално - заврете си ги знаете къде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Проблема не е само в това че няма работа в тази рецесия.проблема е и че хората спират да потребяват, да инвестират, и да работят.Кой иска да умре, само и само за да работи?Ето аз например не искам да работя докато нямам ваксина и дори тогава ще гледам да работя колкото мога по малко - стегнал съм колана и на практика убивам икономиката. Всеки разумен прави това - живота е преди парите!Бачкат простите, ненаситните/алчните и бедните в момента. Разумните чакат бурята да отмине. Всичко това е = рецесия и депресия ако няма намеса на ЦБ-ки, вупроса е кокъв е %та на съотношение м/у групите които изброих.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още