IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолова: Доставчици на обществени услуги да не ползват колекторски фирми

Задълженията се увеличават няколко пъти заради таксите на събирачите на дългове, посочи омбудсманът

09:37 | 22.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Манолова: Доставчици на обществени услуги да не ползват колекторски фирми

Доставчиците на обществени услуги да нямат право да ползват услугите на колекторски фирми за събиране на дългове, предлага омбудсманът Мая Манолова. Пред "Нова телевизия" тя уточни, че заедно с експерти разработва предложение за законодателна промяна в тази насока.

Доставчиците на обществени услуги - ВиК-оператори, топлофикационни дружества, ЕРП-та и други, много често са монополисти на пазара. Дейността им се регламентира със специални закони, посочи Манолова.

Тя беше категорична, че тези компании имат "раздути правни отдели", за които гражданите плащат също.

Манолова критикува практиката длъжниците да бъдат пращани на колекторски фирми, защото задълженията се увеличават в резултат на таксите, които събират компаниите. Тя посочи случай, при който дълг към мобилен оператор в размер на 5 лева след събиране от колектори и дело в арбитражен съд, е нараснал до 135 лева. Лихвите по задължението са само около 6 лева, а всичко останало е таксата по събирането.

Според Манолова арбитражни съдилища в България "никнат като гъби". Много често длъжниците са били давани на арбитраж, но без да бъдат предварително уведомени и така те не могат да се защитят. В същото време в много от договорите липсва арбитражна клауза.

"Няма да оставя на мира нито колекторските фирми, нито топлофикациите, нито ЕРП-тата", заяви още Манолова.

Тя направи и коментар относно промените в Закона за акцизите и данъчните складове, ограничаващи варенето на ракия. Манолова беше категорична, че това е традиционна за българите дейност, а ограниченията имат за цел на "задушат малките производители".

Вчера омбудсманът съобщи, че ще подаде първата си конституционна жалба, която ще бъде свързана именно с ограниченията в Закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още