IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолова: Реформата означава хората с увреждания да могат да реализират правата си

Майките на деца с увреждания започват нова серия от протести

09:51 | 02.10.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Проектът по основния закон за хората с увреждания на практика беше изпразнен от съдържание. В него нищо не се променя. Освен малко повече пари за хората в нужда, абсолютно всичко останало е същото. Престъпно отношение е да се твърди, че в този проект има реформа. Това заяви по Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова.

Днес родителите на деца с увреждания се събират на пореден протест в 13 града в страната. Причината е, че изтече крайният срок за приемане на закон, който да доведе до реформа в системата на хората с увреждания. Законът обаче още не е приет. 

Реформата означава хората с увреждания да могат да реализират правата си, подчерта Манолова.

„На тях им беше обещано, че ще бъде приет Законът за личната помощ, който да осигури асистенти, за да могат майките на деца с увреждания да работят. Да има дневни центрове, специализирани училища. В момента тези хора са извън системата. Ако се разболеят, те не са здравноосигурени и не могат да се лекуват”, поясни Манолова.

Майките на деца с увреждания от групата "Системата ни убива" започват нова серия от протести, първият от които е насрочен за 17.30 часа пред сградата на Народното събрание. Надсловът на акцията е "Системата ни убива - системата е блокирала". Протестът е обявен като национален, предава БНР.

Майките настояват да се реализират предложените от тях реформи в социалната система. В продължение на 120 дни те протестират на палатков лагер пред сградата на парламента. Подобни палатки бяха разпънати и на други места в страната.

Майките бяха дали на депутатите срок 1-ви октомври, за да приемат пакет от три закона - за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги, но това не стана.

Мая Манолова коментира и поредното поскъпване на природния газ, което от своя страна доведе до по-високи цени на парното и топлата вода.

„КЕВР продължава да работи в условията на пълна липса на прозрачност защо и как взима решения, които засягат джоба на българските граждани. Регулаторът не отговори на моите въпроси защо това е процентът за увеличение на природния газ”, заяви омбудсманът.

Според нея е нормално гражданите да могат да атакуват подобни решения в съда. Именно там ще има независима експертиза на разчетите на КЕВР, която ще провери сметките им, които по думите й в момента са пълна мистерия.

„КЕВР се явява мощен генератор на инфлация, защото след цената на природния газ тръгват нагоре и цените на всички основни стоки и услуги. Това е проблем и на гражданите, и на бизнеса”, коментира още Мая Манолова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още