IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолова: Ще има увеличение на финансовата подкрепа за хората с увреждания

С промените в законодателството ще се сложи ред и в отпускането на помощни средства

16:31 | 14.08.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Реформата в социалната система, свързана с хората с увреждания, започва от началото на 2019 година. Това обяви днес във Варна омбудсманът Мая Манолова, която се срещна с майките на деца с увреждания, част от протестната мрежа "Системата ни убива!". Тя посочи, че промените се правят за всички, а не за определени групи.

Общественият защитник уточни, че от догодина ще има увеличение на финансовата подкрепа. По думите й ще започне и процедурата по изготвяне на индивидуална оценка на всеки човек с увреждане. До създаването на специализиран орган, който ще се занимава с тази дейност, работата ще поемат инструктори от Агенцията за социално подпомагане, които ще бъдат специално обучени, обясни Манолова, цитирана от БТА. 

С промените в законодателството ще се сложи ред и в отпускането на помощни средства, каза омбудсманът. По думите й сега се харчат милиони, но неефективно, защото държава не контролира нито качеството на помощните средства, нито цените, по които работят фирмите. Големите промени в тази система ще настъпят през 2020 г., а дотогава министърът на здравеопазването трябва да изготви и представи стандарти, на които да отговарят помощните средства, каза Манолова.

Закон на личната помощ ще има, допълни омбудсманът. По думите й той ще позволи тези, които изпълняват ролята на лични асистенти да бъдат осигурявани социално и здравно. Освен това ще се сложи ред кой и как има право да ползва услугата, тъй като в момента много общини определят собствени правила, обясни омбудсманът.

От 2019 г. ще се задейства и нов фонд "Лична мобилност и достъпна среда", пред който ще могат да кандидатстват както публични, така и частни институции - например жилищни блокове, в които няма рампи, но живеят хора с увреждания.

В момента се работи и по Закон за социалните услуги. Манолова ще настоява да се осигурят достатъчно услуги за хората с увреждания - дневни центрове, медицинска, социална, трудова рехабилитация. Важно е да се постигне и справедлива териториална разпределеност на тези услуги, а не да действат само в големите общини, посочи омбудсманът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още