Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мариана Николова: С 30-40% се е сринал туризмът в България заради пандемията

Преминаваме през много труден период и трябва да признаем, че резултатите, които са постигнати в областта на туризма, не са добри, каза вицепремиерът в Пловдив

Мариана Николова: С 30-40% се е сринал туризмът в България заради пандемията

Снимка: Министерство на туризма

С 30-40% се е сринал туризмът в България тази година заради пандемията от коронавируса. Това обяви в Пловдив вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която пристигна в града на среща с кмета Здравко Димитров и заместник-кмета с ресор „Култура, археология и туризъм" Пламен Панов, съобщи Радио „Фокус“ - Пловдив.

„Преминаваме през много труден период и трябва да признаем, че резултатите, които са постигнати в областта на туризма, не са добри“, добави министър Николова. По думите ѝ Пловдив е вторият по големина град и дава много възможности за привличане на туристи от страната и чужбина, защото историята и културата са забележителни.

По данни на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) от 1 януари до 1 август 2020 пренощувалите лица в областта са над 155 хил., от които българите са близо 137 хил. Реализирани са нощувки на граждани от Турция, Гърция, Германия, Италия, Франция, Русия, Великобритания и др. За същия период само в община Пловдив пренощувалите са над 65 хил., а 49 хил. от тях - българи. Този потенциал може да се развива въпреки пандемията с общите усилия на държавата, бизнеса и местната  власт, каза министърът. 

Още по темата

И тук секторът преминава през много труден период със сериозни икономически загуби, но все още има неразгърнати нишови възможности, които могат да привлекат повече посетители, допълни Николова, цитирана в прессъобщение от Министерство на туризма.

„Знаем, че резултатите днес не са това, което очаквахме, и няма как те да се сравняват с постигнатото през 2019. Предизвикателствата на коронавируса трябва да ни мотивират за още повече и по-прецизна работа“, коментира вицепремиерът.

Тя изтъкна като водещ приоритет стриктното и безусловно спазване от местата за настаняване и заведенията на санитарно-хигиенните изисквания на Министерството на здравеопазването.

Министърът подчерта също, че се търсят нови форми за привличане на повече български и чуждестранни туристи с иновативни средства за популяризиране на по-малко познати забележителности с активното участие на екскурзоводите.

По дипломатически път и в партньорство с Министерството на здравеопазването се прави необходимото за улесняване достъпа на посетители от Турция, Молдова, Беларус, Великобритания, Израел, Русия и др. държави, за които има все още ограничения от наша или тяхна страна. Това ще улесни подготовката на новия зимен сезон и сезон Лято 2021, заключи вицеприемиерът.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Цветан Цветанов представи лицата на новата си партия