Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мария Габриел иска достатъчно пари за цифровизацията и киберзаплахи в евробюджета

Всички институции да работят заедно за повишаване нивото на мрежовата и информационната сигурност, поиска вицепремиерът Марияна Николова

Мария Габриел иска достатъчно пари за цифровизацията и киберзаплахи в евробюджета

Снимка: БТА

Важно е в следващия бюджет на Европейския съюз да има достатъчно средства за справяне с киберзаплахите и предизвикателствата на цифровизацията. Това подчерта еврокомисарят Мария Габриел, която участва във форум за киберполитики в София. Сред акцентите в изказването й беше темата дезинформация, съобщи БНР.

„Обръщам тук внимание на кодекса с добрите практики за борба с дезинформацията. Годината изтече. Предстои доклад до края на годината за това какво Facebook, Google, Twitter, Mozilla и Microsoft са направили. Бяхме казали, че след една година ще направим анализ на това, което те са свършили и въз основа на него ще направим и бъдещи предложения, които не изключват и законодателни", посочи Габриел.

Вицепремиерът Марияна Николова подчерта, че институциите трябва да си сътрудничат при предотвратяване на киберинциденти.

„Все по-голям процент от нашите лични данни се съхраняват в електронен вид в множеството различни бази данни. Този процент ще се увеличава все повече и повече. Нашият приоритет е да защитим тези бази данни по възможно най-добрия начин. Това може да стане възможно като всички институции работят заедно за повишаване нивото на мрежовата и информационната сигурност“, каза тя.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
6
 
3
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
"Нашият приоритет е да защитим тези бази данни по възможно най-добрия начин"

Задавали си Пунта Мара Гаргамел (ert :-)) ) въпроса ами ако хората всъщност не искат да си пазят личните данни, а искат да си публикуват личните карти в интернет, за чии и е тази киберцензура и на кого, за кого и от кого точно ще ги пази тия данни?

Факта, че въпросните си публикуват личните данни на всевъзможни фейсбуци и др. сайтчета не означава ли точно това?
1
 
6
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Любимото число на щрауска е "достатъчно".
1
 
7
 
1
ert
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Нещо ми се губи. Пунта Мара Гаргамел не я ли настаниха на поста за иновациите и младежта? Защо се обажда по въпросите за цифровизацията и цензурата?

Още от Икономика и политика
Кои са рисковете пред възстановяването на трудовия пазар?