Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"Маркет линкс": Доверието към кабинета е спаднало с 19 пункта от януари до април

Близо 60% от анкетираните смятат, че България не може да гарантира национална сигурност и териториална цялост извън НАТО

"Маркет линкс": Доверието към кабинета е спаднало с 19 пункта от януари до април

Снимка: Bloomberg

От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало с 14 процентни пункта (от 22% на 8%), а към правителството с 19 пункта (от 36% на 15%). Това са данни от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и социологическата агенция “Маркет линкс“.

80% от анкетираните са неудовлетворени от развитието на страната, докато 15% са удовлетворени, се вижда от данните от анкетата.

Какво е доверието към правителството и Народното събрание?


 

„Регистрирани са исторически ниски нива на удовлетворение от развитието на страната. 70% от българското общество определя като негативно финансовото развитие на домакинствата им. Вече имаме комплексни причини да се случи общият фон на недоволство и страх в българското общество“, коментира социологът Добромир Живков по bTV.

Още по темата

Той обясни, че когато няма доверие в институциите, гражданите трудно подкрепят, понякога не разбират или отказват да разберат защо се провежда една или друга политика.

„За три месеца сегашното управление стигна до нивата, с които приключи кабинета „Борисов 3“ и съответно 44-ият парламент. В момента въпреки този импулс, който имахме през есента и зимата, отново сме изправени пред риска българското общество да не може да приема и дори да отказва в някои ситуации съпротива на решенията, които взема изпълнителната власт“, обясни социологът.

Удовлетворени ли сме от посоката на развитие на страната?

Какви са емоциите, които изпитват гражданите, свързани с политическата ситуация?

Никой от анкетираните не е отговорил, че изпитва сигурност от политическата ситуация в страната.

Данните показват, че по-голямо доверие получава лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов (19%), отколкото  премиерът Кирил Петков (17%).

На този фон българското общество изпитва най-високо доверие към държавния глава Румен Радев (48%), недоверието срещу него възлиза на 33%. На второ място е бившият служебен премиер Стефан Янев с 28% доверие и 72% недоверие. Трети е лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов с 22% доверие и 65% недоверие.

На четвърто място се нарежда лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 19% доверие и 58% недоверие. На пето място е премиерът Кирил Петков със 17% доверие и 68% недоверие. След него се нарежда лидерът на „Има такъв народ“ също със 17% доверие и 63% недоверие. На седмо място е вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова с 16% доверие и 70% недоверие.

Предпоследното място е за лидера на „Демократична България“ Христо Иванов с 11% доверие и 67% недоверие. На последното място е лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ с 10% доверие и най-висок процент на недоверие – 81%.

„Усещането на българските граждани е, че се чувства несигурност. Чувства се, че управлението все още в някаква степен се лута, прави грешки, поправя ги в движение, ако е възможно и затова, особено в тези тежки кризи, се губи усещането за силно и убедително лидерство в страната“, заяви Добромир Живков.

За коя партия/коалиция бихте гласували, ако парламентарните избори са днес?

Най-много български граждани (22,9%) биха гласували за ГЕРБ, ако изборите бяха днес. На второ място е вотът за „Продължаваме промяната“ с 16,9%. След тях се нарежда БСП с 11%, следвана от ДПС с 9,3% и „Възраждане“ с 8,6%. На предпоследното място е „Демократична България“ със 7,4%, а на последно е „Има такъв народ“ с 5,8%. 6,4% от анкетираните са дали отговор, че ще гласуват за друга партия. 11,7% не са решили, а 16% няма да гласуват.

България и войната в Украйна

70% от анкетираните лица смятат, че спирането на доставките на руски газ е крайно несправедливо, докато 18% не смятат така, а 13% са отговорили „не мога да определя“.

36% от респондентите са за неутрална позиция на България във войната и подкрепят позициите на Русия, докато 43% не подкрепят, а 21% не могат да преценят.

59% от запитаните са убедени, че България не може да гарантира национална сигурност и териториална цялост извън НАТО, 24% не смятат така, а 17% не могат да определят.

Проучването е проведено в периода 29 април – 8 май по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Близо 60% от анкетираните смятат, че България не може да гарантира национална сигурност и териториална цялост извън НАТО" Ами точно НАТО уби армията ни, за да оправдае членството ни! Голяма наглост, нали?!
0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А мен ме шокира как все още има някакво доверие изобщо в това правителство след 6 месеца брутални лъжи, зависимост и некомпетентност!!! Нима сме толкова вдлъбнати?! Или просто стъкмистиката е порядъчно платена. Виждам, че и генерал НАТО вече се лансира. Явно добри пари се плащат!

Още от Икономика и политика
Промоция на iuvo & Access Finance: Как да спечелите от свободните си средства