Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мартин Димитров: Няма причина да се отлага машинното гласуване

Междувременно КНСБ и омбудсманът Мая Манолова искат среща с ЦИК заради пречките за гласуване пред хората с увреждания

Мартин Димитров: Няма причина да се отлага машинното гласуване

Снимка: БТА

Ако на евроизборите през май тази година не може да се гласува машинно, това ще бъде изключителен скандал. Тази теза застъпи пред БНР Мартин Димитров от „Демократична България“, който е и бивш депутат.

Той е категоричен, че няма място за поредната порция оправдания и поводи за отлагане на електронния вот.

Според него от действията на големите партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, личи, че те не искат машинно гласуване. Сегашната изборна система им върши перфектна работа и не искат модерните технологии, смята той. По думите му големият печеливш обаче от това да няма машинно гласуване е ДПС.

„Изборите са отговорност не само на ЦИК, но и на Министерския съвет. Призовавам персонално Томислав Дончев още тази седмица, още днес да се занимае с този въпрос, който е елементарен за решаване – или с подзаконов нормативен акт или по друг начин да задължи примерно Агенцията по стандартизация и метрология да поеме сертификацията на машините за изборите. Това е стандартен въпрос и не би трябвало да виси по този начин. Евентуалното му отлагане ще изглежда крайно съмнително“, коментира Мартин Димитров в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“. 

Още по темата

Според него е несериозно твърдението на ЦИК, че нямало кой да сертифицира машините. По думите му трябва да има независим граждански експертен контрол върху тези машини.

Междувременно стана ясно, че КНСБ и омбудсманът Мая Манолова искат среща с ЦИК заради пречките за гласуване пред хората с увреждания.

Според доклад на Европейски икономически и социален комитет (ЕИСК) милиони граждани на ЕС нямат възможност да дадат своя вот заради прилаганите организационни решения (технически пречки), които не отчитат произтичащите от техните увреждания специфични нужди.

Това заключение важи още по-силно за България, която въпреки напредъка през последните години, все още поставя бариери пред вота на хиляди български граждани, които са с увреждания, се пише в писмото на КНСБ и омбудсмана до ръководството на ЦИК.

След срещи с най-големите организации на хората с увреждания двете организации са готови със серия от предложения за улесняване на процеса по гласуване на хора с увреждания.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
АБВ ще настоява за мораториум върху сделката за изтребителите