Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мартин Гиков, Светослав Велинов и Камен Славов ще управляват Фонд на фондовете

Фонд мениджър на финансови инструменти в България кани банките в страната да кандидатстват за нов ресурс по Програма „Възстановяване“ от 96,170 млн. лева

Мартин Гиков, Светослав Велинов и Камен Славов ще управляват Фонд на фондовете

Снимка: Bloomberg

Мартин Гиков, Светослав Велинов и Камен Славов ще управляват Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФнФ), съобщиха от Фонда.

Още по темата

Новият съвет на директорите на Фонда на фондовете е структуриран след конкурс на Министерството на финансите, като Гиков става изпълнителен директор.

Изборът е паднал върху Гиков, Велинов и Славов зарди експертизата, която имат, и дългогодишния им опит във финансовия сектор. Те ще работят по структуриране и реализиране на финансовите инструменти, предлагани от Фонда, тяхното мащабно популяризиране, при осигуряване на пълна прозрачност. От Фонда уверяват, че вече се оптимизират структурата и процесите в полза на клиентите и данъкоплатците, започнала е подготовката за новия програмен период 2021 – 2027 г.

Мартин Гиков е заемал ръководни позиции в рамките на Уникредит Булбанк в България, като е бил изпълнителен директор на „Уникредит Лизинг“ и е отговарял пряко за дейността на „Уникредит Флийт Менидмънт“ и „Уникредит Застрахователен брокер“. Бил е член и на Управителния съвет на Pirelli RE AD, съвместно дружество между Уникредит Булбанк и италианската Pirelli SPA. Ръководил е Управление „Структурирано финансиране“ и е бил директор „Бизнес развитие - инвестиционно банкиране“. Работил е и за международни компании като Ernst & Young, инвестиционната компания Charles Schwab в САЩ, Bank Austria във Виена, Lukoil и Corps of Commissionaires, Великобритания.

Завършил е магистратура по бизнес администрация за висш мениджмънт Global Executive MBA от Виенския икономически университет, WU - Vienna и Щатския Carlson School of Management към Университета на Минесота, САЩ. Mагистър e по „Счетоводен мениджмънт“ от УНСС. Бакалавър е по „Финанси, икономика и международен бизнес от Щатския университет на Аризона - ASU. Притежава и редица сертификати и лицензи от NASD, ACCA и Harvard Business School.

Светослав Велинов е бил началник на Управление „Трежъри и капиталови пазари” в „Банка ДСК“ ЕАД. Кариерата му в сферата на капиталовите пазари започва преди 20 години. Той има осем години опит в банковата сфера на ръководни позиции в „ING Банк“ - София и „Банка ДСК“ и десет години в управлението на активи и инвестиционното посредничество. Притежава опит в сферата на хедж фондовете и CTAs (Commodity Trading Advisors), придобит по време на работата му в Schneeweis Partners LLC, САЩ.

Завършил е магистърска степен в Isenberg School of Management, University of Massachusetts, и бакалавърска степен от Американския университет в България. Велинов е сертифициран финансов аналитик (CFA charterholder).

Камен Славов се присъединява към съвета на директорите на ФМФИБ след като пет години ръководи отдел „Финансови инструменти“. Преди да започне работа във фонда, Камен Славов е бил мениджър „Корпоративно финансиране“ в KPMG на Балканите. Консултирал е клиенти както в частния, така и в публичния сектор в региона, като е бил фокусиран върху проекти в областта на инфраструктурата, финансовите услуги и телекомуникациите.

Заемал е ключови позиции в местното дружество на водеща в Централна и Източна Европа банкова група, придобивайки опит в областта на финансовия анализ и рейтинговането на големи корпоративни клиенти. Преди това се е занимавал с кредитирането на малки и средни предприятия. Камен преподава финансови инструменти като международен обучител към ESI Funds Academy.

Камен Славов е магистър по бизнес администрация от INSEAD (Франция) и има бакалавърска степен по счетоводство от УНСС (България).

Поради големия интерес на предприятията и бързото договаряне на ресурса, както и при отчитане продължаващата необходимост от подобряване на достъпа до финансиране на българския бизнес, Фонд на фондовете предлага на всички банки в България възможност за кандидатстват за нов ресурс по Програма „Възстановяване”.

Още по темата

В отговор на предизвикателства вследствие на пандемията, свързана с COVID-19, правителството разработи и стартира Програма „Възстановяване“, която е портфейлна гаранция. Тя ще позволи на банките в страната да ускорят предоставянето на нови заеми в подкрепа на бизнеса.

Средствата са от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., като финансирането е част  от отговора на Европейския съюз на пандемията от COVID-19 по линия на „REACT-EU“ пo приоритетна ос 6 „Възстановяване на МСП“. Общият размер на допълнителния ресурс, който Фонд на фондовете ще представи по Гаранционния инструмент възлиза на 96,170 млн. лева.

Целта на програмата е да улесни достъпа на бизнеса до кредити за възстановяване на дейността. Фирмите ще имат възможност да получат свеж финансов ресурс, основно за задоволяване на текущите си нужди от ликвидност, но също и за нови инвестиции, трансформация и растеж. Условията на гаранцията подсигуряват кредитите да бъдат отпускани в кратки срокове, с минимална административна тежест и без необходимост от материалното им обезпечаване.

ФнФ ще поеме до 50% от кредитния риск на банките партньори, произтичащ от създадения от всяка от тях портфейл от нови кредити за МСП, с покритие на гаранцията от 80% за всеки индивидуален кредит.

За да получат достъп до Програма „Възстановяване“, фирмите трябва да имат минимум тригодишна история. Не са необходими материални обезпечения; необезпечен кредит, с изключение на лични гаранции, предоставени от собствениците.

Заемите ще се одобряват и ще могат да се усвояват в съкратени срокове. Има възможност за договаряне на 12-месечен гратисен период, за разсрочване на изплащането по главница до 84 месеца, при минимизиране на административната тежест за клиента.

Финансирането е до 3 млн. лева, но не повече от 70% от оборота за 2019 или 2020 г., според това за коя от годините оборотът е бил по-голям, до лимита, определен по de minimis.

Всички финансови институции с валиден банков лиценз и разрешение за предоставяне на заеми могат да се включат в процедурата за избор на партньори за реализацията на допълнителните средства, предоставени от Фонда на фондовете до 18 часа на 25 октомври, уточняват от фонда.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хотелиерите у нас отчитат по-сериозен спад в приходите през октомври