Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Машинен вот ще има експериментално за изборите за Европарламент

Цената на устройствата ще бъде към 500 евро

На изборите за Европейски парламент експериментално в между 100 и 500 секции ще има възможност и за машинно гласуване, съобщи зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, цитирана от БТА.

В парламента тя направи демонстрация на една такава машина като част от работата на временната комисия, натоварена с изработването на Изборния кодекс. На този етап текстовете още не са депозирани в деловодството на Народното събрание.

Още по темата
При демонстрацията на машинното гласуване стана ясно, че на екрана на машината ще се показват номерата на бюлетините с партиите и коалициите. След като гласоподавателят избере някоя от опциите, на следващия екран ще бъде визуализирана цялата партийна листа. Ако Изборният кодекс позволи преференциален вот, листата ще може да бъде пренареждана.

След като правото на вот бъде упражнено, машината издава бюлетината - перфорирана лента, която ще бъде пускана в урните.

Цената на машините за гласуване ще зависи от поръчаните количества, коментираха от фирмата, която разработва софтуера и доставя самите устройства. Ако машинното гласуване бъде въведено в около 300 секции, цената ще бъде около 500 евро на брой. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
deant до: deant
преди 8 години
С радост разбрах от dir.bg, че кодът ще е отворен!
0
 
1
 
2
преди 8 години
Ако тези неща бъдат изпълнени имаме шанс поне 50% да има някаква обективност. Останалите 50% зависят от съвестта на този, който събира резултатите. Защото измами могат да се направят и при най-строгите правила и изисквания, и при най-перфектния закон.
0
 
1
 
1
преди 8 години
Сега, за IT "грамотните" хора. За да е напълно "прозрачна" процедурата казвам какво трябва да стане, вие си мислете каквото искате:1. Производител на продукта.2. Пълен,точен и ясен списък на железарията (хардуеърът) в машинката;3. Независима комисия от IT специалисти, които да тестват и сертифицират резултата. Или простичко казано - да дойде няколко компютърджии, който да не са от БСП, ГЕРБ или друг ДС ***, да проверят какво става на входа и на изхода на машинката, както и дали железарията отвътре отговаря на списъка.4. Да се посочи кой е създател на меката част (софтуера).5. По възможност софтуера да се пусне с отворен код или да бъде показан на независима компетентна комисия, която да го изследва за не/умишлени грешки.6. Като знам, за каква политическа престъпна *** става въпрос, настоявам това да бъде направено не на единична тестова бройка, а на всички бройки, които ще бъдат пуснати в експлоатация, като всяка бъде запечатана със специална 3D пломба!

Още от Икономика и политика
А. Василев: Трябват реални действия срещу инфлацията на европейско ниво