IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Машинен вот ще има експериментално за изборите за Европарламент

Цената на устройствата ще бъде към 500 евро

15:22 | 03.12.13 г. 3
Машинен вот ще има експериментално за изборите за Европарламент

На изборите за Европейски парламент експериментално в между 100 и 500 секции ще има възможност и за машинно гласуване, съобщи зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова, цитирана от БТА.

В парламента тя направи демонстрация на една такава машина като част от работата на временната комисия, натоварена с изработването на Изборния кодекс. На този етап текстовете още не са депозирани в деловодството на Народното събрание.

При демонстрацията на машинното гласуване стана ясно, че на екрана на машината ще се показват номерата на бюлетините с партиите и коалициите. След като гласоподавателят избере някоя от опциите, на следващия екран ще бъде визуализирана цялата партийна листа. Ако Изборният кодекс позволи преференциален вот, листата ще може да бъде пренареждана.

След като правото на вот бъде упражнено, машината издава бюлетината - перфорирана лента, която ще бъде пускана в урните.

Цената на машините за гласуване ще зависи от поръчаните количества, коментираха от фирмата, която разработва софтуера и доставя самите устройства. Ако машинното гласуване бъде въведено в около 300 секции, цената ще бъде около 500 евро на брой. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
С радост разбрах от dir.bg, че кодът ще е отворен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Ако тези неща бъдат изпълнени имаме шанс поне 50% да има някаква обективност. Останалите 50% зависят от съвестта на този, който събира резултатите. Защото измами могат да се направят и при най-строгите правила и изисквания, и при най-перфектния закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Сега, за IT "грамотните" хора. За да е напълно "прозрачна" процедурата казвам какво трябва да стане, вие си мислете каквото искате:1. Производител на продукта.2. Пълен,точен и ясен списък на железарията (хардуеърът) в машинката;3. Независима комисия от IT специалисти, които да тестват и сертифицират резултата. Или простичко казано - да дойде няколко компютърджии, който да не са от БСП, ГЕРБ или друг ДС ***, да проверят какво става на входа и на изхода на машинката, както и дали железарията отвътре отговаря на списъка.4. Да се посочи кой е създател на меката част (софтуера).5. По възможност софтуера да се пусне с отворен код или да бъде показан на независима компетентна комисия, която да го изследва за не/умишлени грешки.6. Като знам, за каква политическа престъпна *** става въпрос, настоявам това да бъде направено не на единична тестова бройка, а на всички бройки, които ще бъдат пуснати в експлоатация, като всяка бъде запечатана със специална 3D пломба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още