IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Машинно гласуване ще има в 50 секции в София на местните избори

То ще е възможно само за общински съветници, но не и за кмет

17:14 | 20.08.15 г.
Машинно гласуване ще има в 50 секции в София на местните избори

Машинно гласуване в предстоящите местни избори ще има в 50 секции в столицата, съобщи Александър Андреев, член и говорител на ЦИК.

Все още не са определени секциите, в които ще се използва този начин на гласуване, защото няма и решение за образуване на секциите, допълни той, цитиран от БТА. Вероятно секциите ще са в различни квартали на града.

Според Изборния кодекс на местните избори тази година за първи път вотът от такова гласуване ще се зачита наравно с хартиените бюлетини.

Експериментално машинно гласуване имаше на парламентарните избори през 2009 г. и 2014 г., но тогава резултатите не бяха валидни.

Избирателите, в чиито секции има машина за гласуване, ще могат да отбележат листа за общински съветници на определената партия или коалиция, както и предпочитан кандидат от нея, но за кмет на общината или района ще трябва да пуснат отделни две хартиени бюлетини.

ЦИК е получила, но още не е разгледала предложението на Съюза на демократичните сили, номерата на партиите в бюлетините да започват от 100 нагоре, за да не се объркат избирателите при упражняване на преференциален вот, съобщи още Андреев.

По думите му за подобно решение на ЦИК е нужна промяна в законодателството. Освен СДС подобни предложения за разлика в номерацията на партиите и на техните кандидати в листите са дали и граждани, допълни той.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още