Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Машинното гласуване и киберсигурността са новите предизвикателства пред ЦИК

Комисията отчете дейността си за петгодишния мандат

Машинното гласуване и киберсигурността са новите предизвикателства пред ЦИК

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Основно предизвикателство пред новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще бъде организирането на машинното гласуване и киберсигурността. Това каза досегашният председател Ивилина Алексиева на отчет за дейността на конституираната на 20 март 2014 г. Комисия, предаде БТА.

За 5-годишния мандат на ЦИК Алексиева заяви, че Комисията е организирала 5 национални избора, 2 национални референдума, 119 частични и местни избори, подпомогнала е организирането и произвеждането на 14 местни референдума. Оценката ѝ бе лаконична: "Справихме се добре". 

Още по темата

За периода 2014 - 2019 г. за изборите в страната са работили 333 097 души, разгледани са 2575 жалби, разкрити са 61 664 изборни секции, а отпечатаните бюлетини са 78 млн. Общо гласувалите във всички избори са 22 982 916 българи.

"Новият състав на ЦИК ще има една добра основа. Книжата и принципните решения са подготвени", посочи Ивилина Алексиева. Обществената поръчка за машините е готова и след едно - две заседания на ЦИК ще може да бъде обявена.

Част от настоящия състав на ЦИК, подобно на предходния мандат, ще продължи за работи и в новия. Решението е на партийните централи, издигнали кандидати. Нов ще бъде председателят на Комисията. Очаква се бившият конституционен съдия Стефка Стоева да смени на поста Ивилина Алексиева. 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ще постави ли демонополизацията на НЗОК пациента в центъра на здравната система?