IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Машинното гласуване ще спре фокусите с бюлетините, твърди експерт

Да се премине директно към обособяване на изцяло машинни секции, предлага изборният наблюдател Стоил Стоилов

09:01 | 13.12.18 г.
Машинното гласуване  ще спре фокусите с бюлетините, твърди експерт

Евроизборите ще бъдат проведени по нови правила. Депутатите приеха промени в Изборния кодекс на първо четене. Предвижда се да отпаднат цифрите от бюлетините. Досега Централната избирателна комисия (ЦИК) правеше жребий, чрез който подреждаше участниците в изборите.

Политическите играчи често използваха въпросните цифри за агитация и за да ориентират по-лесно избирателите си. Целта на вносителите на промените от ГЕРБ и Обединени патриоти е с премахването на цифрите да се избегне феноменът 15/15. Тогава кандидатът на позицията, чийто номер съвпада с този на партията в бюлетината, се изстрелва напред поради объркване. 



Според политолога Димитър Димитров може да се въведат  прости мерки за сигурност. Той даде за пример Испания, където секционните комисии работят в два състава - единият събира гласовете, другият след края на изборния ден ги брои. Така двата състава взаимно се контролират, каза той пред Bulgaria ON AIR.

Изборният наблюдател Стоил Стоилов даде своето мнение за машинното гласуване. Според него то отдавна е гласувано и прието, но не и въведено.

"Как така с 500 машини машинното гласуване е законно, а с 1500 - незаконно. Машините се възприемат като инструмент за ограничаване на маймунджилъците и фокусите на секционните комисии, които партиите са назначили. Трябва да се премине директно към обособяване на изцяло машинни секции", категоричен е той.

Стоилов коментира, че ръчното гласуване не трябва да отпада, а машинното да е просто алтернатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още