Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Математик: 6-7 пъти повече от обявеното са преболедувалите COVID българи

Две седмици след Великден ще е ясно какъв е ефектът от голямото събиране на хора по празниците, заяви Лъчезар Томов

Математик: 6-7 пъти повече от обявеното са преболедувалите COVID българи

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Поне 6-7 пъти повече от официално обявените са преболедувалите COVID българи, обяви математикът Лъчезар Томов пред bTV.

По думите му надвишената смъртност в страната ни в момента е №1 в Европа пред Унгария и Чехия, което е индикация за това. Двете държави са преди нас по официална смъртност, но в Унгария нямат надвишена - те регистрират всичко, а ние не правим добра регистрация, защото не тестваме много, обясни той. Съответно имаме много починали, които не са влезли в статистиката, но динамиката на скритата смъртност следва плътно тази на официално починалите от инфекцията и в 96-97% от случаите по думите му се обяснява с нея.

25% от починалите у нас са в трудова възраст.

Но определено инфекцията спада, независимо от все по-малкото тестване с PCR за сметка на дела на антигенните тестове, призна математикът, който е сред основните противници на всякакво разхлабване на мерките и често през последната година чертаеше апокалиптични модели за хода на пандемията. Репродуктивното число у нас вече е под 1.

Нямаме проблемите на Германия с вдигане на заболеваемостта въпреки разхлабените мерки и защото България е сравнително слабо населена страна, нямаме този огромен вътрешен трафик като на запад и това е причината по-леки мерки в България да водят до по-силен спад на заразата. У нас дори британският вариант може да се спре без тежки затваряния като в Англия, посочи Томов.

Инкубационният период с новите варианти на вируса става малко по-дълъг, така че две седмици след Великден ще е ясно какъв е ефектът от голямото събиране на хора по празниците. Надеждата е в многото преболедували, лошото е, че у нас няма изследвания, допълни той.

Ние не знаем по групи през колко хора е минал вирусът и най-вече какъв имунитет е създал, коментира той теорията на математика на щаба проф. Николай Витанов, че вече имаме към 35% срещнали се с вируса или ваксинирани, които представляват своеобразен щит срещу COVID, а до края на месеца той може да се разшири до 45%.

Още по темата

Едва при ваксинирането на около 5 млн. души може да говорим за имунитет у нас, тъй като прекараната болест не дава трайна и надеждна защита, смята той.

Най-важен за контрола над епидемията е вносът на случаите, затова азиатските държави се справиха толкова успешно - не отпуснаха мерките, има карантина за всички влизащи. Затова трябва да се внимава с туристическия сезон, предупреди Томов.

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Защо Варна става пример за интелигентен туризъм?