IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мавродиев: Надзорът върху пенсионните фондове е драконовски

Всички средства са инвестирани по законосъобразен начин, заяви председателят на КФН

19:36 | 23.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мавродиев: Надзорът върху пенсионните фондове е драконовски

Има много сериозен, тежък, дори драконовски надзор върху пенсионните фондове, заяви председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в интервю за предаването „Лице в лице” по БТВ, цитиран от агенция Фокус.

Той добави, че работата на КНФ е да обследва дали парите и средствата на гражданите са управлявани по законосъобразен начин. 

„Законът е спазен, всички средства са инвестирани по законосъобразен начин. Има неразбиране за функциите на държавните регулагори. Няма регулатор в света, който да обследва начина за инвестиране на средства. Нашата работа е да гледаме да са защитени правата на осигурените лица, държавата и гражданите, които са дали своите пари там”, уточни Стоян Мавродиев.

Той коментира, че пазарната манипулация, която води до промяна в цените на съответните финансови инструменти, е сериозно нарушение на закона и има много сериозни глоби, сред които лишаване от свобода в другите страни. „В България не е факт, но ще е от догодина, когато влезе новата европейска директива”, допълни той.

„Законът е създал множество изисквания за докладване на тази информация в КФН. Следим всичко, което се случва във фондовете ежедневно. Може би това са най-тежко надзираваните финансови институции в страната, дори много по-тежко от банките. Всичко се следи много сериозно и знаем всеки един лев къде се намира, в какви акции, къде облигациите са инвестирани”, подчерта Мавродиев.

Той успокои гражданите, че надзорната дейност е изключително тежка и към момента за административна дейност КФН са наложили 14 млн. лева глоби. „Ние не пропускаме нито едно нарушение и всичко се санкционира много сериозно”, уточни той.

Мавродиев бе категоричен, че няма да подаде оставка, тъй като няма дейност, в която КФН да се е провалила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
alzag
преди 9 години
Надзорът спи драконовски сън и проспа ред неща, а сега може само драконовския му дъх да притиска по политически причини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още