IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мавродиев: Нужна е конкурентна процедура при избора на гуверньор на БНБ

Според председателя на КФН важно е да се гледат не личностите, а принципите

11:47 | 29.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Мавродиев: Нужна е конкурентна процедура при избора на гуверньор на БНБ

При избора на нов гуверньор на Българската народна банка (БНБ) премиерът и депутатите трябва да гледат не личностите, а принципите, заяви председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев в ефира на bTV.

“Крайно време е да спрем да водим външни хора като месии, има в България достатъчно компетентни хора”, коментира той.

По думите му гуверньорът трябва да е български финансист, разбиращ от материята. Освен това е важно изборът да се осъществи при конкурентна процедура, да има изслушване и дебати.

Водени са разговори и със самия Мавродиев за поста, разкри той.

Надзираването от комисията пенсионни фондове имат положителна доходност в номинален размер за 12 години и предстои да станат ясни резултатите за 10-годишния период, коментира Мавродиев.

На въпрос кое е по-добре - всички средства да са в НОИ или да се разчита на частен фонд, председателят на КФН отговори, че смята, че и в двата варианта спестяванията ще са гарантирани. По думите му става дума за два различни модела, които е трудно да бъдат сравнявани.

По въпроса за Корпоративна търговска банка (КТБ) Мавродиев заяви, че има криминален казус в разграбването на средствата на вложителите, които са се превърнали в кредити на офшорни и кухи компании.

Регулаторът не носи отговорност за провала в надзора на банката, въпреки че е имало манипулации в тази посока, заяви шефът на КФН.

„Очевидно има провал на банковия надзор, неслучайно подуправителят г-н Гунев е обвиняем”, заяви Мавродиев. Според него по отношение на банките КФН има много ограничени правомощия и няма защо да чувства вина за нещо, за което по закон не отговаря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Konsultant
преди 8 години
Много мога да пиша, НО ще се огранича с едно изречение:Максимално БЪРЗА СМЯНА на гуверньора на БНБ, НЕЗАБАВНО след това СМЯНА на ръководството на КФН!!!!!!На пазара съм от началото, но такова ЧУДО НИКОГА НЕ Е БИЛО, дълбаем дъното?!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Батя
преди 8 години
Абе този как не го е срам да си отваря устата по тази тема!?Ако има номинация на този провален човечец за шеф на БНБ още на другия ден ще последват по големи протести от тия при Пеевски - ДАНС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още