IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медиана: Дистанцията между ГЕРБ и БСП на евровота расте

Ако европейските избори бяха днес, ГЕРБ СДС щеше да получи 29,9% от подкрепата на избирателите, а БСП – 31,9%

12:40 | 10.05.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дистанцията между двете основни конкуриращи се партии – ГЕРБ и БСП – се е увеличила с 1.5 % спрямо месец април и към момента (8 май 2019 г.) е вече 2 % в полза на БСП. Това става ясно от актуалното проучване на общественото мнение на на Агенция „Медиана“.

Ако европейските избори бяха днес, ГЕРБ СДС щеше да получи 29,9% от подкрепата на избирателите, а БСП – 31,9%.

Според социологическата агенция това не се дължи на по-значимо увеличаване на електоралната тежест на социалистите (прилив на нови избиратели), а на отлив на избиратели от ГЕРБ, като изчезва т.нар. „мека периферия“.

В същото време се наблюдава силна мотивация у твърдото ядро на ГЕРБ да защити своята партия и да участва на изборите. Преди месец тези избиратели бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Сега мобилизацията и в двете групи е практически еднаква. Вероятно това бележи края на ерозията на доверието в ГЕРБ, разбира се, при липса на скандали, „гейт-ове“ и други извънредни събития, посочват от агенцията.

ГЕРБ частично е възстановил доверието към себе си, което беше силно ударено от т. нар. „Апартаментгейт“.

Обобщението на „Медиана“: Две седмици преди евроизборите двете партии се изправят една срещу друга с практически изравнени позиции и силно мотивирани избиратели.

Доминацията на едната или другата на изборите може да се реши от „дреболии“, в това число и от натрупването на празнични дни в деня на изборите.

Третата партия която може да бъде сигурна, че ще успее да премине изборната бариера (5.89 %) е ДПС, за която ще гласуват 10,7% от избирателите.

От „Медиана“ посочват, че влиянието на ДОСТ е видимо преодоляно. Доколкото има напрежение, то е в подреждането на лицата в листата на партията и голяма вероятност за използване на преференции (с цел преподреждане или изразяване на несъгласие).

Две други партии се намират близо до изборната бариера за евроизборите – ВМРО (4,7 %) и „Воля“ (4,9 %). Следват ги НФСБ (3,9 %); „Коалиция за България (3,8 %); „Демократична България (3,4 %) и „Атака“ (2,6 %).

Като цяло нито една от тези партии не може да бъде изключена от шансовете за преминаване на бариерата. Причината за това е, че към момента (8 май 2019 г.) близо един милион избиратели заявяват, че ще гласуват, но все още се колебаят за кого, като вероятно се колебаят и дали въобще да гласуват. „Люшването“ на тази огромна маса избиратели в една или друга посока може да изстреля практически всяка партия над изборната бариера.

С напредването на кампанията (и отшумяването на имотните скандали около властта) изглежда намалява и желанието да се гласува. Само за един месец хората, определящи тези избори като важни за България, са намалели с 13 % ( от 51 % на 38 %).

Въпреки това декларираната изборна активност продължава да е висока (около 70 %), но посоченото по-горе поставя съмнения дали тя ще се реализира. Вероятно пред изборните урни ще отидат около 2,5 млн. избиратели.

Данните също така показват слабо желание за използването на преференциите при гласуване (8.5 % заявяват, че ще ги използват). Вероятно няма да има пренареждане на листите в резултат от преференциално гласуване.

Проучването включва и актуална оценка за третото правителство на премиера Бойко Борисов. От данните става ясно, че на въпроса „Управлението на третото правителство на Бойко Борисов вдъхва ли ви доверие или по-скоро ви разочарова“ се наблюдава ръст на хората, на които то вдъхва доверие – 22% през май спрямо 20% през април. Съответно спад има и при хората, които са разочаровани от работата на правителството – 60% през май спрямо 64% през април.

------------

Настоящето изследване е проведено от агенция „Медиана“ в периода  2-7 май 2019 г. с 1018 човека. Изследването е представително за страната и е реализирано със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
бащица е голема работа :))) ... м/у другото много добро впечатление ми направи кмета ви в илинден иван божилов , ще взема да размисля за кметските избори за кой да гласувам :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 10
s3
преди 4 години
Има още време до изборите, а и Бойко пое нещата в свои ръце и той вече води борбата. На нас ни трябват 8 места, БСП да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
lyusien
преди 4 години
Това са пълни глупости ГЕРБ и Б С П ще имат по 6 евродепутати Д П С 3 В тази партия избирателите гласуват като овце След като са готови да изберат Пеевски те явно са омагьосани или зомбирани и уплашени от етническо преследване От другите партии ще има само една която ще има евродепутати Това е Демократична България Но да се случи това хора като Радан Кънев Хр Иванов С Д С Д П и всичко демократични о мислещи хора трябва ясно да кажат че след тези избори всички ще се обединят в една голяма силна дясна Демократическа партия която ще се обедини на местните избори Ако го направят и преодолеят личния си егоизъм грандоманията жаждата за власт и лидерство и глупоста си ще имат двама евродепутати на тези избори Ако не ще имат само един а Д П С 4 Решението е тяхно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
е "червен кольо" какво друго да пише освен че бсп води на герб :))) даже % е малък , можело е повече да сътвори ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още