IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Механизмът за определяне на минимална работна заплата е приоритет за Гълъб Донев

Новият министър подчерта, че ще има пълна приемственост във всички политики

16:48 | 27.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Служебният социален министър Гълъб Донев обяви като приоритет договарянето на механизъм за определяне на минималната работна заплата.

"Надявам се с национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите да договорим механизъм за определяне на минималната работна заплата", каза служебният министър по време на приемането на поста от Зорница Русинова, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Донев подчерта, че ще има пълна приемственост във всички политики, мерки и действия, които са предприети от предишния екип на министерството. 

Основният акцент в областта на трудовите отношения ще бъде гарантирането на трудовите права на работниците и служителите, а контролът в областта на недекларирания труд и сивата икономика ще бъде засилен.

Той обяви за друг приоритет в политиката на трудовото министерство конструктивния диалог със социалните партньори.

Успешното стартиране на Националния план за действие по заетостта с акцент младите хора, дългосрочно безработните, хората без квалификация и хората с увреждания, също ще бъдат приоритет в работата на Донев. Ще продължат и мерките и програмите по ОП "Развитие на човешките ресурси".

Донев ще работи и за засилване на контрола в областта на недекларирания труд, което по думите му е и акцент на общата политика в ЕС.

Зорница Русинова отчете като успех рекордно ниското ниво на безработица в момента, несравнимо с последните 11 години.

Русинова заяви, че нивото на безработицата в България е на рекордно ниски нива и за първи път е под средното европейско ниво. По данни на НСИ безработицата в България е 7,3%, а регистрираната от Агенцията по заетостта безработица е 8%.

Над 60% от ОП "Развитие на човешките ресурси" са програмирани, 49% са договорените схеми, а над 3000 проекта се изпълняват. Ежегодно около 20 хил. български граждани намират работа благодарение на европейските средства. Над 14 хил. българи ползват услугите на личен асистент, отчете Русинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още