IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Междуфирмената задлъжнялост може да се увеличи през първото тримесечие

Възвръщаемостта по депозитите в евро и лева ще намалява, а ръстът на цените на жилищата ще се забави, показва анализ на МФ

18:10 | 25.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Възможно е нивото на междуфирмена задлъжнялост да нарасне през първо тримесечие на 2019 г. Това е един от основните изводи от първото за тази година издание на Министерство на финансите (МФ) „Финансов сектор: оценки и очаквания".

Обобщените очаквания на финансовите посредници за междуфирмената задлъжнялост през първото тримесечие на 2019 г. сочат нарастване. Балансовата оценка се повишава спрямо предходното издание, когато някои от анкетираните очакваха намаление на показателя, става ясно от анализа.

В настоящото издание продължава да преобладава делът на неутралните отговори в проведеното проучване. Консолидираното очакване до известна степен е в синхрон с резултатите от краткосрочните бизнес наблюдения на НСИ, уточняват от МФ.

През последното тримесечие на 2018 г. се увеличи процентът на предприемачите от строителството, които съобщават за финансови проблеми. През декември факторът „финансови затруднения“ увеличи значението си сред анкетираните от търговията на дребно и остана на същото ниво през януари. През първия месец на 2019 г. за финансови затруднения съобщават и 8,5% от анкетираните в промишлеността при средно 7,6% за периода октомври–декември 2018 г.

mejd mejd

Възвръщаемостта по депозитите в евро и лева ще намалява през първото тримесечие на годината, очакват още от МФ.

Според документа анкетата сред финансовите посредници показва, че те очакват цената по привлечените депозити в евро и национална валута леко да намалява през първите три месеца от годината. По отношение на депозитите в щатска валута се запазват нагласите за леко увеличение на лихвените проценти, но балансовата оценка на участниците е по-ниска спрямо предходното издание. Като цяло нагласите са за малки промени предвид, че стойността на балансовите оценки и за трите валути остават близко до нулата.

В това най-категорични са отговорите на търговските банки, които в най-голям дял подкрепят очакванията претеглената цена по депозитите да остане без промяна. За обобщения резултат относно намаление при лихвените проценти в евро и национална валута по-голям принос имат очакванията на управляващите дружества (УД) и пенсионно-осигурителни дружества (ПОД), докато инвестиционните посредници считат, че тенденцията през първото тримесечие ще бъде по-скоро възходяща.

Очакванията на финансовите посредници от предходното издание за последното тримесечие на 2018 г. се реализираха частично, припомнят от МФ.

Според анализа средната цена по кредити в лева и евро ще се покачи слабо през първото тримесечие. За тези в лева и евро повишението ще е минимално – консолидираният резултат е близък до нулата. Обобщеният резултат за лихвените проценти по кредити в евро и лева намалява спрямо миналото издание, но все пак остава на положителна територия. При кредитите в долари се очаква покачването да бъде поизразено. Половината от анкетираните инвестиционни посредници (ИП) и 40% от УД и ПОД предвиждат повишение на лихвите по кредити деноминирани в щатска валута.

Иначе кредитирането ще продължава да нараства през първото тримесечие на годината, очакват от МФ. Обобщената оценка на анкетираните показва очаквания умереният растеж на новите кредити да продължи, като балансовата оценка е по-висока спрямо предходното издание. Прогнозите на търговските банки тогава се реализираха. Обемът на новите кредити за НФП и домакинства се увеличи с 24% през последното тримесечие на 2018 г. спрямо третото.

По-голямо ускорение се очаква при растежа на кредитите за фирми, при овърдрафта и дългосрочните кредити, което е в съответствие с отчетеното ускорение през последното тримесечие, с което очакванията на финансовите посредници в миналото издание се реализираха и в този сегмент.

При кредита за домакинства се очаква слабо забавяне на растежа при дългосрочните кредити, а тези в евро ще отчетат леко намаление през първото тримесечие според търговските банки, прогнозират от МФ. Прогнозите на анкетираните в предходното издание по отношение на дългосрочните кредити за домакинства се реализираха. Към края на декември кредитите над 5 години на домакинствата общо ускориха леко растежа си към края на годината до 13,8%, при 13,4% в края на септември. Спад от 3,3% бе отчетен само в сегмента на „други кредити“ при намаление от 7,2% в края на трето тримесечие, пише още в анализа.

Пенсионно-осигурителните дружества са с найоптимистични нагласи по отношение развитието на сектора си в това издание спрямо очакванията на УД и инвестиционните посредници.

Прогнозите им за първото тримесечие на годината са акумулираните активи в допълнителните задължителни пенсионни фондове (ДЗПФ), както и броят на осигурените лица в тях да продължат да нараства умерено. В същото време акумулираните в допълнителните доброволни пенсионни фондове (ДДПФ) активи леко ще забавят темпа си на увеличение, а балансовата оценка относно броя на осигурените в тях запазва стойността си от предходното издание.

Обобщеният резултат на участниците в изследването показва, че посредниците очакват номиналното нарастване на цените на жилища през 2019 г. да се забави в отговор на нарасналото предлагане. Това са посочили 42% от анкетираните. Останалите отговори на финансовите посредници са разпределени, съответно с по 21% към очаквания растежът на цените на жилища да се ускори и да се запази близко до отчетеното през 2018 г. нарастване т.е., без съществена промяна. Около 16% от отговорилите считат, че цените на жилищата ще отбележат спад през 2019 г.

imoti imoti

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още