IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Междуфирмената задлъжнялост се дължи и на забавено разплащане при еврофондовете

Анализ на колекторските агенции отчита постоянна тенденция на задлъжнялост в строителството

13:26 | 28.06.12 г.
Междуфирмената задлъжнялост се дължи и на забавено разплащане при еврофондовете

Постоянната тенденция за нарастване на междуфирмената задлъжнялост се дължи отчасти на забавянето в плащанията по крупните инфраструктурни проекти, финансирани от европейските фондове.

Това се посочва в доклада на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) за състоянието на задълженията на фирмите и частните лица през май тази година, съобщиха от асоциацията.

„Забавянето на тези плащания води до затруднения и за доставичиците и подизпълнителите, които не могат да покрият текущите си разходи”, коментира Ивайло Тосков от „Кофас България“.

През май не са отчетени драстични промени в нивото на задлъжнялост между фирмите, като отново най-серизен проблем се отчита в сектора на строителството. Негативната тенденция се отразява и върху свързаните с бранша отрасли като производителите на метални изделия, търговците и производителите на строителни материали, логистичните компании и други.

Проблеми със задлъжнялостта през миналия месец се отбелязват още в хранително-вкусовата промишленост, породени от значителните разходи за покриването на евростандартите, чиято възвращаемост е затруднена.

Проблеми с разплащанията са отчели експортноориентирани компании, които изнасят за Италия и Испания.

Анализът на дълговете на гражданите за май показва, че те са проявили по-слаба активност в плащането им спрямо април, което се обяснява от експертите с големия брой празнични дни през този месец.

„Хората масово инвестираха месечните си приходи и дори част от заделените си пари, за да пътуват, което ги накара да оставят месечните си задължения на заден план“, коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ.

„Абитуриентските балове също доведоха до спад на събираемостта, тъй като много родители имаха разходи около завършването на децата си. Някои просто пренебрагнаха досегашните си задължения, но имаше и други, които влязоха в дълг, за да покрият разноските по бала”, посочи още експертът.

Според наблюденията на колекторските агенции до момента Европейското първенство по футбол отвлича вниманието на домакинствата от битовите проблеми. Затова се очаква събираемостт да се задържи около настоящите стойности или дори да спадне.

Прогнозите за юни също не са много обнадеждаващи по отношение на изплащане на кредитните задължения на домакинствата, посочват още от агенцията.

По думите на Миткова-Тодорова дълговете не бива да бъдат забравяни, тъй като отказът от плащане днес може да доведе до значително по-сериозни лишения за потребителите в бъдеще.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още