IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международно разследване ще търси източника на замърсяване на Южното Черноморие

Здравето на летовниците не е застрашено, гарантират екоинспекторите

10:06 | 02.09.13 г.
Международно разследване ще търси източника на замърсяване на Южното Черноморие

България трябва да проведе международно разследване, за да се установи от кой кораб е дошло замърсяването, което притесни миналата седмица летовниците по Южното Черноморие. Това разясни кап. Живко Петров – директор на "Морска администрация" – Бургас, пред БНР.

Екоинспекторите установиха, че белите гранули, които замърсиха плажовете, са от палмово масло. Експертите отхвърлят възможността то да е дошло от брегови източник. Вероятният източник е плавателен съд. Затова  ангажимент по установяване на източника има "Морска администрация".

Според кап. Живко Петров е възможно плавателен съд, който е превозвал такъв товар, да го е изхвърлил част при почистване. Другият вариант е да е станал някакъв инцидент. В Бургас или Варна през последните 10 дни не е обработван кораб с палмово масло.

„Сега остава да се проведе международно разследване, т. е. да се обърнем към нашите колеги от Черноморския регион – Румъния, Молдова и Украйна, откъдето курсовете на корабите за Босфора минават покрай нашите брегове и да проведем разследване имало ли е такъв кораб и кога е минал“, поясни  кап. Живко Петров. По думите му такъв процес ще бъде много трудоемък.

Намерените твърди гранули палмово масло не представляват опасност за хората, заяви  д-р Люба Павлова от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Основната съставна част на палмовото масло е палметиновата киселина. Тя не се разтваря във вода, в следствие на което не може да окаже токсично въздействие. Това са продукти, които се разтварят в алкохол при температура над 63 градуса, поясни тя.

Хората, които са влизали в морето по време на замърсяването, нямат основание за притеснение, гарантира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още