Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Менда Стоянова: Ако ни откажат влизане в ERM-2, това ще бъде лош сигнал за ЕС

По думите на председателя на бюджетната комисия в ЕС, ако България не подаде молба за влизане, това ще е сигнал, че се съгласяваме с двойния стандарт

Менда Стоянова: Ако ни откажат влизане в ERM-2, това ще бъде лош сигнал за ЕС

Снимка: БТА

Ако на страната ни откажат влизане в "чакалнята" на еврозоната със субективни аргументи, които не са част от условията една страна да бъде член на еврозоната и част от ERM–2, това ще бъде много лош сигнал не само към българите, а към целия Европейски съюз. Това заяви в предаването пред БНР Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в Народното събрание.

"Ще бъде сигнал за двойни стандарти, сигнал за нееднозначно третиранe. Затова за мен е много важно ние да подадем молбата и да изискаме ясен и категоричен отговор – от политиците и от Европейската централна банка", посочи тя. Стоянова обясни, че думата дали ще бъде приета или отхвърлена страната ни за влизане в "чакалнята" на еврозоната и  ERM-2 - подготвителният период от две години, в който още един път съответната държава доказва, че изпълнява критериите и условията, всъщност е на ЕЦБ, но решението се взема от всички председатели на централните банки на страните от еврозоната и то трябва да бъде единодушно.

Още по темата

"Тоест, практически ако приемем, че ръководителите на централните банки на европейските държави са независими, така, както изискват европейските директиви, така, както ЕЦБ постоянно изисква и от нашата централна банка, независимо от политическата власт, независимо от политическата конюнктура, те би трябвало да се съобразят единствено и само с икономическите и финансовите критерии. Ако обаче в тяхното становище надделеят политически критерии, това още един път ще покаже, че и тези централни банки не са независими от политическата конюнктура на страната си", коментира председателят на бюджетната комисия в Народното събрание. 

Според нея ако не подадем молба, означава, първо, че се съгласяваме с тях, второ, че сме съгласни с двойният стандарт и трето, означава, че ние се страхуваме.

"Още повече, че ако се приложат дори и формалните критерии към настоящите страни-членки на еврозоната, половината от тях няма да отговарят на тези формални критерии, които България изпълнява вече години наред", смята Менда Стоянова.

 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
8
 
15
 
12
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
България има политико-икономически проблем, а не финансов или монетарен.
С приемането на еврото няма да решим политико-икономическия, но пък ще си създадем финансово-монетарен проблем.

Бойко при никакви обстоятелства не трябва да бъде допускан до еврозоната.
0
 
13
 
11
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Горанов на 1-ви юни потвърди за подаване на документи до края на юни и, че изготвят пътна карта с ЕЦБ и ЕК. Трябва ли всеки ден да потвърждава? Нека изчакаме до края на месеца. Корумпирани, некорумпирани - има си критерии.
2
 
13
 
10
Спящият бик до: lyusien
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
О, ще бъде лош знак не само за него, а за цялото правителство, за ГЕРБ и лично за Бойко Борисов!
6
 
5
 
9
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Ето един мой кометар от края на април: Николай Василев: Едва ли скоро ще подадем документи за ERM II коментира | 29 април 2018, 08.07ч.
Очевидно има неща което се крият от широката публика. Имаме договор, който изисква от наша страна да станем член на еврозоната. Има критерии, които са необходими за да станем член на еврозоната. Ако има наистина намерение да си изпълним това задължение сега, просто се подават документите и толкова. От тук нататък насрещната страна да прави каквото си ще, в това число, ако иска да ни откаже членство. Ние нашето задължение сме го изпълнили и точка. Цялата тази история с членството ни в еврозоната така силно мирише. Само където не знам от коя страна мирише - дали от наша страна или от другата страна, а може би и от двете страни. Във всеки случай и за Шенген и за еврозоната виждаме как се играе без правила и има явно безпринципна "crony" политика.
-------
Изказването на Стоянова показва, че май другата страна нещо не играе както е редно.
Междувпрочем подаването на документи за ERM II беше обявено още преди година.
И май още от тогава започнаха навивките как сега не трябвало да го правим ами някога в неопределеното бъдеще.
1
 
17
 
8
dr.5rov до: RisingStar11
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Приятелю, няма как да загубим нещо, което нямаме.

Още от Икономика и политика
Борисов: Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество с Германия