IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Членството в еврозоната не е самоцел

И в момента сме една от най-стабилните финансово и фискални държави, коментира председателят на Комисията по бюджет и финанси

12:36 | 02.02.20 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Менда Стоянова.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Менда Стоянова. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Участието на България в еврозоната не е самоцел, като то ще донесе редица икономически предимства за страната. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова пред БНР.

„Всички знаем, че и в момента сме една от най-стабилните финансово и фискални държави. Много по-добре от други държави в еврозоната. Народното събрание прие решение, за да може всеки български гражданин да е спокоен… България категорично няма да участва в ERM II при друг курс, освен при сегашния. Гаранцията е Народното събрание“, увери Стоянова в предаването „Неделя 150“.

Менда Стоянова посочи, че „зад нашия фиксиран курс стоят 160% от цялата левова маса евро“.

„Това означава, че всеки български гражданин, всяка една фирма, ако реши утре да обърне своите левове в евро, БНБ има ресурс – 160% повече ресурс в евро. Това означава, че имаме златен лев, вързан за еврото. Защо сега ще трябва да се поддаваме на внушения, че това ще се промени под натиска на един или друг?“, заяви тя.

Стоянова също така заяви, че нито една партия досега не е изразила отношение да не влизаме в еврозоната.

Темата за хазарта по европейски стандарт

Председателят на Комисията по бюджет и финанси коментира и темата за хазарта, за арестите и за предлаганите промени в закона. Според нея не е проблематично минаването на лотарията в държавни ръце, защото това е практика в Европейския съюз, потвърдена с решение на Европейския съд.

„Ако досега сме говорили за ощетяване на бюджета, сега трябва да говорим за социалните измерения на това, което се случи през последната година. За 2018 година залозите от лотарийните талони са над 1 млрд. лева. Това са пари на граждани, които са предимно с нисък икономически статус. Това ще има своите социални и икономически последици... Европейският съд е съгласен с това държавите да налагат ограничения на такива видове игри, които постигат такъв масов ефект“, коментира Стоянова.

Проблемни отношения между институциите

По думите на Менда Стоянова в България има проблем в отношенията между институциите.

„Тези отношения трябва да се решават на базата на закона. Прокуратурата е институцията, която спазва и контролира спазването на закона. Въвличането на публичното пространство дава повече информация на хората за това какво се случва. От друга страна поражда гласове, че не бива през медиите да се решават институционални проблеми. Сложно е в свят, който иска повече прозрачност, да не излизат изводи, че има война между институциите“, посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
умно момиче , виж как сама стигна до "ефекта на фризьора" ... има хляб в теб ... мъжът ти е случил на жена ... можеш да го наричаш и по сложният начин - паритет на покупателната способност ... значи , ще се плащат заплати и хонорари в БГ според възможностите на населението , а не според исканията на трудещите се , или според приравнени ставки от по северните държави . знаеш ли колко много искам и аз да продавам на цени като в европата , ама не мога . съобразявам се с още около 30-тина "алчни чорбаджии" като мен + неустановен брой вносители по неустановени начини на китайски нещица + това , че населението неще да плаща европейски цени ... :))) ... щото ако чакам на тази шепа хора с девелопърските заплати ще си ходя гол и бос ... :))) ...отклонихме се доста от темата на материала ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
ха ... на мен не ми се сме никой в лицето на живо . и да има желание не го прави , вервай ми ... :))) ... аз не девелопвам нищо , ползвам си стандартни девелопнати неща ... на който му се девелопва той да му мисли . м/у другото девелопването е една доста скромна част от живота , далечна дори бих забелязал . необходима част , но до там . животът спокойно си върви и без девелопването . откъдето искат да започват и докъдето искат да стигат като заплати . всеки се оправя както може ... :))) ... ако на някой нещо не му аресва , е свет голем , фаща пътя и отива там дето го аресват и му е приятно ... ще ме прощаващ за приказките , ама си е така ... наслушал и нагледал съм се на "аз мога" и "аз толкова" искам ... не им се сърди за минусите , е ще фанеш дядя вова , когато е в настроените ще ти обясни как се манипулира системата , и ще можеш да си ги нагласиш както ти допада . или питай някой девелопър ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
Ivel
преди 4 години
В развития свят, когато заакърши някоя банка, правителствата най-напред мислят как да спасят спестяванията на вложителите, това е приоритетно, спасявали са много по-безнадеждни банки от КТБ. А тук разни sвинье я опоскаха, а вложителите пиха една студена вода. Това нямаше да се случи ако бяхме вече в еврозоната, нямаше да го позвоят едни други хора а не някви си там Боковци и Койчовци. Те и тогава хората от Европа предлагаха помощ, ама на наште sвинье друга им бе целта и за съжаления си я реализираха безнаказано. Не вервам на такава държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
не ги мислете фирмите мадам , ще се оправят ... :))) ... това е доста наивно дето го пишеш за еднаквите заплати . то не е решено в рамките на една държава , дори една държава основателка , като германия или франция има разлики в заплащането за един и същи труд . в БГ също има разлики . това е конюнктура . нарича се ефекта на фризьора/бръсняря/подстрижката . колко струва едно подстригване в София ... :))) ... а сега виж колко струва едно в париж или рим или в мадрид или в хелзинки ... :))) ... необходимата площ на един фризьор е една и съща , работят с една и съща машинка ремингтон с едни и същи ножици с остриета солинген използват една и съща евтина пудра и един и същи гребен полагат един и същи труд . защо цените са различни от 2 до 50 евро ... :))) ... отговориш ли си на този въпрос , ще разбереш , че това с еднаквите заплати нема как да се получи докато аз и ти сме живи . вервай ми ... може някога да се стигне до някакъв уеднаквен минимум за целият съюз , много не ми се вярва , но все пак е възможно , но другото ... не и в този живот ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 4
scott
преди 4 години
еврозоната и ерм2 са мираж за България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Съжалявал, но явно страницата е бъгната, да не се пейства. От текста става ясно че от 17 милиарда вложени в пирамидата на Мадоф 13 са възстановени на собствениците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Ma
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 4 години
Когато стана ясно, че Мадоф е разиграл класическа Понци схема, аз си помислих че вложителите никога няма да видят парите си. Явно САЩ не са България и не им е необходим борд : "Ma
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
Специалист по всичко
преди 4 години
В Еврозоната също има фалити на банки или банки в много тежко положение.Колкото до цените, навсякъде по-бедната част и средната класа усещат повишаване на цените след влизане в Еврозоната. Нищо, че статистиката не хваща повишение, за което си има обяснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Всъщност една от големите разлики е, че в ЕУ зоната банковия надзор се прави от ЕЦБ, не от БНБ и разни измами, като с КТБ, приключват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още