IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Мярката 60/40 е за бизнесите с намален оборот

Президентът и магистратите могат да последват примера на депутатите и да дарят заплатите си, каза още председателят на бюджетната комисия

10:54 | 07.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ние сме наясно, че мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси. Тя е насочена към онези фирми, които са намалили своите обороти и имат външни контрагенти. Това коментира в ефира на Нова телевизия председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Медна Стоянова. Според нея фактът, че мярката е приета, означава, че ще бъде изпълнявана.

Тя изрази надежда колкото се може повече компании да се възползват от тази мярка, която е насочена именно „съхраняването на бизнеса“.

Относно критиките на опозицията за поемането на нов дълг и евентуален заем от Международния валутен фонд (МВФ), тя посочи, че това е една опция, която България трябва да има. „Сега имаме опция за емитиране на държавни ценни книжа. Имаме и други опции като Европейската банка. В момента ситуацията е свързана с това, че всички са закъсали“, уточни Стоянова и подчерта, че това е възможност за ликвидност, а не сигнал, че хазната е празна, „както твърди президентът“. Председателят на бюджетната комисия обясни още, че през последните години България има изключително нисък размер на дълга. 

Менда Стоянова коментира и скандала с депутатските заплати, които ще бъдат дарявани на здравното министерство, докато трае извънредното положение. „Смятам, че малко се прекали. Мисля, че депутатите, които имат по-сериозни заплати, не са останали без някой лев заделен, за да посрещнат нуждите си през тези два месеца. Радвам се, че депутатските заплати ще се даряват, а не просто да се замразят. Парите ще отиват по сметките на здравното министерство, а оттам за медиците, за техните облека, за тестове, за всички, които имат нужда. Това за мен беше по-правилното решение отколкото просто да останат в бюджета”, каза Стоянова.

Припомняме, че решението за депутатските заплати беше взето вчера след повече от 14 часа дебати в парламента.
Тя обясни, че обикновено, когато се вземе решение за заплатите на депутатите, те са свързани по определен нормативен начин със заплатите на цялата съдебна система, на президента, на премиера, министрите и шефовете на агенции.

„Този път взехме решението по малко по-различен начин. Казахме, че даряваме заплатите, а не спираме тяхното начисляване и изплащане, защото ако го бяхме направили, всички тези, които изброих, също трябваше да бъдат засегнати”, обясни Менда Стоянова.  

По думите й това е акт, който всеки за себе си може да вземе – в това число и президента, и магистратите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още