Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Менда Стоянова: Не може без лимити в бюджета на НЗОК

От следващата година няма да може да се прехвърлят средства от едно перо в друго, твърди председателят на бюджетната комисия в НС

Менда Стоянова: Не може без лимити в бюджета на НЗОК

Снимка: БТА

"Няма как да няма лимити. След като имаме бюджет, той разполага с определена сума пари и разходът трябва да се вмести в тези рамки". Това каза в ефира на Нова телевизия председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова относно приетия във вторник бюджет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за 2019 година.

Тя обясни, че от следващия отчетен период няма да може да се прехвърлят средства от едно перо в друго, за да може икономиите в една позиция да останат в нея. Много често в преходни години икономиите от извънболнична помощ например отиваха за лекарствата, посочи тя.

Стоянова отново припомни, че за догодина са заложени 500 млн. лв. повече пари за здравеопазване. Тя отхвърли критиките на опозицията, че липсват реформи. „Напротив, точно с бюджета на НЗОК за тази година има изменение в доста закони именно, за да се направят реформи и да се подобри системата на харчене на тези пари. Доколко тези реформи се отричат от опозицията – това е нормално. Тя отрича всяка промяна. Вчера гласуваха „против” по абсолютно всеки текст", каза Стоянова.

По думите ѝ няма как с 8% здравна вноска в България да има нивото на здравеопазване, например технологии и апаратура, като на други страни. Тя посочи, че въпреки липсата на средства в много болници вече работят с нова техника. „Парите за здравеопазване всяка година са повече, но в сравнение с това, което е необходимо, за да имаме съвременните здравни технологии, те не са достатъчни”, призна Менда Стоянова.

Относно бюджетната политика на кабинета за 2019 година, тя коментира, че един от водещите приоритети е политиката по доходите. 

Още по темата

„Вярно е, че в сравнение с покупателна способност с тази в европейски държави имаме сериозен ръст. Вече сме на 50% от покупателната способност на водещите европейски държави и това ще се подобрява в следващите години, но акцентът в тазгодишната политика е именно повишаването на доходите, което включва не само повишение на възнагражденията на работещите в бюджетната сфера, но и чрез определени параметри, като повишаване на минималната работна заплата, като повишаване на максималния осигурителен доход, на праговете за осигуряване, да се повлияе от страна на държавата и към бизнеса за повишаване на заплатата и в частния сектор“, посочи Стоянова.

Тя призна, че тази практика създава напрежение сред работодателите. „За да можеш да удържиш на повишението на доходите, при липса на работна ръка, самият бизнес е притиснат да дава по-високи заплати и трябва да може да си ги позволи”, каза още председателят на бюджетната комисия.

По думите ѝ обаче през последните години повишението на средната работна заплата се дължи на възнагражденията в частния сектор, а не на бюджетния.

Относно приетите промени в Кодекса за застраховането, Менда Стоянова е категорична, че няма никакви оснвания в момента цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ да се покачва. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
2
 
8
khao до: studioaa
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Осигуровката за безработни беше 8 лева, а сега като гледам е станала 20,40.
---
но това е изключително слаб аргумент! Като си безработен, да не би преди това да не си бил работен и да не си внасял осигуровки, дай пък да се разболявам само докато съм на работа!
А постоянно безработните ако не се лъжа не са осигурени !
3
 
0
 
7
khao до: studioaa
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
къде видя да съм коментирал за лимити и подобни неща ... само наругах наглеца от коментар номер 1... не съм в системата им и незнам в детайли какви са им проблемите, единственото което мога да кажа по темата е че наистина системата е неефективна и корумпирана и е време да се разбие монопола на НЗОК и толкоз.
5
 
5
 
6
studioaa до: caller
преди 6 месеца
Осигуровката за безработни беше 8 лева, а сега като гледам е станала 20,40. Как може с такава смешна сума някой да има същите здравносигурителни права като теб, който плащаш 120 лв на месец? Макар, че за скъпо лечение ти през целия живот няма да може внесеш достатъчно, че да ти е безплатно.
2
 
8
 
5
caller до: studioaa
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ти сериозно ли? 8 лева осигуровка? Ти да не живееш в гербавите реалии?
Здравната осигуровка у нас е 8%, аз например всеки месец плащам вкл. със сумата от работодателя ми за мен, около 120лв. Което е около 1440лв. на година. И хич не са 8 лв. Но когато се разболея и наистина ми се наложи да потърся лекар, стой и гледай как се виси по опашки, как сега не можело, как утре можело и т.н. А на мен на лекар ми се налага да отида веднъж на 2-3г. ...
7
 
4
 
4
studioaa до: khao
преди 6 месеца
По целия свят има лимити за парите, които могат да похарчат за лечението на даден човек. Абсурдно е да си мислиш, че с 8 лева осигуровка някой ще харчи стотици хиляди и милиони левове, за да те лекува и да осигурява най-добрите условия и изобщо да те държи жив. Скъпото лечение никъде не е без пари по тази планета без значение от покупателна способност. Най-важният приоритет на кабинета трябваше да е да се отреже до кокал лечението на неосигурените(римляните от гетата), за да има повече пари за нормалните данъкоплатци и държавните служители да започнат да си плащат и да отпадне освобождаването им от здравни осигуровки.

Още от Икономика и политика
Ангелкова: Извършваме мащабни проверки за нерегламентирана туристическа дейност