IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: По-рано ще установяваме общините с финансови проблеми

Около една трета от общините нямат собствени приходи и целият бюджет е делегиран от държавата, каза депутатът

12:32 | 26.05.16 г. 1
Менда Стоянова: По-рано ще установяваме общините с финансови проблеми

През последните години доста се увеличи броят на общините, които имат финансови проблеми, и много общини са пред фалит, заяви председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова по БНТ.

Приетият вчера Закон за публичните финанси ни дава възможност чрез набор от шест финансови показателя по-рано да се индикира, че една община има финансови проблеми, преди да се стигне до състояние, в което тя не може да обслужва своите задължения, каза депутатът.

Вчера парламентът прие окончателно промени в Закона за публичните финанси, според които общините ще могат да получат по преценка на финансовия министър безлихвени заеми от държавния бюджет, ако изпитват финансови затруднения.

В закона е казано, че когато три от шест параметъра не се изпълняват, това означава, че общината има финансов проблем и той трябва да бъде оповестен, обясни Стоянова. 

По думите й най-често срещаният параметър за финансови затруднения е увеличаване на просрочените задължения. Общината няма възможности и не си плаща просрочени задължения на свои доставчици, клиенти и фирми. Само че това е крайната фаза, в която става ясно, че имаме сериозен проблем, обясни тя.

Друг важен параметър са случаите, в които общините не изпълняват ограничението на Закона за общинския дълг и са поели по-голям дълг, отколкото могат да изплащат. Друг показател е, когато общините събират своите местни данъци и такси, без да полагат усилия за това и събираемостта е по-ниска от средната за страната. Половината общини имат по-ниска от средната за страната събираемост.

"Когато имат просрочени задължения, когато техните разходи нарастват спрямо разходите от предходни години с над 5% или когато три последователни години те приключват на дефицит, т.е. разходите са повече от приходите", обобщи Стоянова инидкаторите за финансови проблеми на общините.

По думите й когато една община има комбинация от три параметъра, означава, че там има проблем. И затова по закон в този момент кметът е длъжен да се изправи пред общинския съвет и да предложи план за оздравяване.

Около 1/3 от общините нямат собствени приходи и целият бюджет е делегиран от държавата и 90% от него отиват за заплати на заетите в сферата на общинските услуги, каза още председателят на комисията по бюджет.

За Менда Стоянова големият въпрос, по който трябва да започне дебат, е трябва ли да има 265 общини в България. Имат ли всичките тези общини възможност да бъдат със самостоятелни бюджети, със самостоятелно управление и със самостоятелна политика на общинско ниво. 

Днес БСП Лява България обяви, че планира да сезира Конституционния съд заради законовите промени за финансово оздравяване на общините. Партията ще търси подкрепата и на други политически сили за сезирането на Конституционния съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Как пък един в затвора вкарам няма, парите също ги няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още