IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджъри плащат до 10 хил. лв. такса „смет“ за едно заето лице във фирмата

От стопанската камара отново повдигат въпроса за спешна промяна на методиката за определяне на таксата

13:09 | 29.03.12 г.
Мениджъри плащат до 10 хил. лв. такса „смет“ за едно заето лице във фирмата

Представителите на Българската стопанска камара отново ще поставят въпроса за промяна в методиката при определянето на таксата за битовите отпадъци, която според бизнеса е форма на дискриминация спрямо тях за сметка на гражданите, които плащат много по-малко от фирмите, съобщиха от камарата.

Проучване на камарата сред 300 фирми показало огромни различия между приходите от такса „смет“, събирани в един и същи район от един зает работник в дадена фирма и от един гражданин, който като физическо лице плаща на общината.

От проучването става ясно, че на едно заето лице фирмите плащат между 8 лева и 10 хиляди лева такса „смет”. За тон битови отпадъци таксата варира между 30 лева и 30 хил. лв. посочи зам.-председателят на камарата Димитър Бранков на форум в София.

В столична община бизнесът плаща 5 пъти по-високи ставки спрямо гражданите. В същото време в някои общини едно предприятие покрива между 50 и 70% от общите общински приходи за такса „смет“, припомни още представителят на камарата. Той коментира още, че на практика таксата се е превърнала във втори имотен данък за фирмите, защото не се изчислява от реалното количество отпадъци.

Като припомни, че от 2003 г. досега стопанската камара нееднократно е поставяла проблема за промяна на методиката, представителят на камарата обясни, че е необходимо да се вземат предвид всички направени от бизнеса предложения, така че в условията на криза бизнесът да получи обективна методика за оценка на тези плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още