Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мерките срещу коронавируса остават в сила още два месеца, реши НС

Депутатите приеха на първо четене предложенията за промени в Закона за здравето

Мерките срещу коронавируса остават в сила още два месеца, реши НС

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След края на извънредното положение строгите мерки срещу разпространението на коронавируса остават в сила в продължение на още два месеца. Това решиха депутатите като приеха на първо четене предложенията за промени в Закона за здравето, заявени от правителството.

На извънредното заседание на парламента присъстваха и министрите на здравеопазването Кирил Ананиев, на финансите Владислав Горанов, на правосъдието Данаил Кирилов и на социалната политика Деница Сачева.

По време на дебата само депутатите от БСП разкритикуваха остро управляващите, въпреки че социалистът Явор Божанков призна, че и опозицията е наясно, че на властта не й е лесно в настоящата ситуация.

Корнелия Нинова каза, че преди законотворците да приемат мерките след изтичането на извънредното положение, министрите би трябвало да отчетат какви резултати са дали те до момента.

„Правителството тук днес трябваше да направи отчет на действието на досегашните мерки – в здравен аспект как се отразиха за защита на здравето и живота на хората. Освен това трябваше да чуем отчет за  състоянието на здравната система, за модела на финансирането на болниците, за развитието и заплащането на кадрите в системата“, коментира тя.

Според нея е имало нужда се представи и анализ как досегашните мерки са се отразили на икономиката и финансите, защото объркването в това отношение става пълно. „През февруари Владислав Горанов обяви, че сме на излишък, през март Бойко Борисов каза, че сме на дефицит, съмнявам се вече дали някой в държавата знае какво е реалното състояние на финансите“, каза тя.

Още по темата


Освен това липсва и анализ на социалния аспект на кризата – нови безработни, ниво на доходи, обедняване, ръст на цените, които е видим през последните седмици. 

„Това трябва да е първата част от нашия разговор. Втората част беше какъв план предлага МС какво правим оттук нататък, а няма такъм план“, разкритикува още соцлидерът. 

Според нея всичко това създава несигурност и бизнесите ще изчакат преди за заработят, което ще доведе до още по-голяма загуба в бюджета.

Съпартиецът й Крум Зарков коментира, че нещата вървят на самотек, насажда се мнението, че ако има проблем това е, защото гражданите не спазват мерките.

„Само че заповедите на здравния министър се променяха и хората загубиха доверие. Трябваше да се види помощта на държавата, така че никой да не бъде изоставен, а сега в закона липсва една от най-социалните мерки, която действа в момента - че няма да има наказателни лихви за тези, които не могат да си погасят кредитите заради кризата“, посочи той.От левицата коментираха още, че не са съгласни цялата отговорност оттук нататък да падне върху здравния министър.

От ДПС подкрепиха мерките, които се отнасят до защитата на здравето и живота на хората, но Джевдет Чакъров увери, че между първо и второ четене на закона ще внесат свои предложения за промени.

Позицията на Обединените патриоти също беше за подкрепа на промените.

Константин Поповски коментира, че светът видя една неочаквана пандемия, която взе сериозни жертви и нанесе още по-сериозни икономически последици

„Дано с този закон да се върнем към нормализация на икономическия живот на страната. Два месеца извънредно положение струва много на фискалния бюджет и ако продължим така до края на годината ще сме в тежка ситуация“, каза той.

Промените в закона, приети от депутатите, предвиждат здравният министър Кирил Ананиев да управлява кризата по време на коронавирус, да въвежда нови временни мерки, както и да ги отменя.

Остава в сила и карантината от 14 дни за хора, които пристигат от чужбина.

С цел избягване на събирането на едно място на големи групи, с поправките в края на ІV и Х клас учениците няма да се явяват на матури.В Административно-процесуалния кодекс изрично се въвежда двумесечен срок за разглеждане на оспорването на административен акт, издаден в неотложни случаи, както и двуинстанционност на оспорването.

С изменения в отделни нормативни актове, като Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., Закона за чужденците в Република България, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Закона за държавния служител и др., се прецизират срокове за предвидените в тях социално-икономически, финансови и здравни мерки за преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19, като част от сроковете се удължават и се разширява приложното поле на част от мерките.

Предвижда се неплатеният отпуск от Кодекса на труда до 60 работни дни, ползван през 2020 г., да се зачита за трудов стаж, както и през 2020 г. за осигурителен стаж от Кодекса за социално осигуряване да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни.

Парламентът възстановява работата си от четвъртък - 14 май. Това обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в края на извънредното заседание за гласуването на промените в Закона за здравето.

По статията работиха: автор Камелия Цветанова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
3
 
7
driverf1 до: Zlato
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Само не им давай идеи.....,че като нищо ще ги включат между двете четения.....
3
 
5
 
6
wag1111 до: baba_meca
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не само децата им ...
Циркът е пълен.
Шепа хора направиха най-голямата измама реалност. След няколко месеца, ще се почне с брането на плодовете на глупостта.
Комедийният монолог на чобаните повели стадото: https://www.youtube.com/watch?v=gFCo2cMPzHA
1
 
1
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
https://www.youtube.com/watch?v=gFCo2cMPzHA
5
 
7
 
4
Бидонойл до: Zlato
преди 1 година
Няма профилна снимка
Аз бих отменил изборите, поне докато не се появи читава опозиция. Не че има нужда де, ГЕРБ 100% ще спечели отново. Ако и да са допуснали някакви пропуски по време на кризата, то малоумщините на БСП бяха в пъти повече.
1
 
10
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Извънредното положение бързо падна, трябва депутатите да вземат заплати, че децата им свършиха парите за кокаин.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 9 май