IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местан: Служебният кабинет променя параметрите на еврофинансирането за фермерите

Това се отнася за схемите за дребните фермери и тютюнопроизводителите, се твърди в писмо на председателя на ДПС

17:41 | 16.09.14 г.
Местан: Служебният кабинет променя параметрите на еврофинансирането за фермерите

В хода на преговорите с Еврокомисията служебното правителство променя параметрите на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) и схемите по директните плащания за периода 2014 – 2020 г., твърди в писмо до президента и премиера председателят на ДПС Лютви Местан. Според него промените са свързани с плащанията за дребните фермери, за тютюнопроизводителите и някои мерки по ПРСР. 

„Прави впечатление, че някои от решенията далеч надхвърлят ангажиментите и приоритетите на едно служебно правителство. Европейска практика е дългосрочните политики и визии за развитието на страната да се определят от парламент и кабинет, легитимирани след демократични  избори“, пише в писмото, публикувано в сайта на ДПС.

В него се казва още, че през юни България изпрати до ЕК параметрите и приоритетите по новата ПРСР и схемите по директните плащания за периода 2014 – 2020 г. Позициите на българската страна са съгласувани с браншовите организации, предварително консултирани със службите на ЕК и защитават националните интереси в областта на земеделието и развитието на селските райони. 

„Обезпокоени сме от това, че в хода на съгласувателната процедура с ЕК се правят опити да се променят принципни позиции, които нашата страна вече е заявила. Това се отнася за схемите за дребните фермери, националните доплащания за тютюнопроизводителите и някои мерки по ПРСР. Тези действия на служебното правителство пораждат напрежение сред българските земеделски производители, дават знак на ЕК за непоследователност и липса на приемственост между българските правителства“, пише още Местан.

Според него една ревизия ще доведе до забавяне на стартирането на програмата и нулева 2014 г. Припомняме, че за същото предупреди и агроминистърът Васил Грудев.

Председателят на ДПС допълва, че през октомври 2014 г. в Москва ще се проведе конференция на Световната здравна организация. Ще се обсъжда Рамковата конвенция за контрол на тютюна с идеята да се ограничи, а в бъдеще да се забрани отглеждането на ориенталски тютюн.

Местан настоява позицията на България да бъде подготвена от МЗХ и МЗ така, че да бъде запазен поминъкът на тютюнопроизводителите.

В писмото се коментира още въпросът за кадровите промени, които предприе служебното правителство. Според Местан голям брой доказани експерти са освободени по неясни и често политически причини. „Надявам се, че ще предприемете нужните мерки, преди този процес да се е задълбочил и превърнал в тенденция“, препоръчва той на управляващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още