IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местата за къмпингуване ще бъдат вкарани в регистър

За изграждането или разширението на ски писти да не се изисква промяна на предназначението на съответните територии, предлага работна група към Министерството на туризма

18:13 | 30.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работната група за разработване на правила за къмпингуването в България е предложила дефиниция на понятието „къмпинг туризъм“. Предвижда се този вид туризъм да се практикува на места, специално пригодени за това.

На сайта на Министерството на туризма са публикувани и резултатите от двете тематични работни групи, които бяха създадени, за да намерят решение на правила за къмпингуването в България и за предлагането на мерки за развитие на планинския туризъм.

Допуска се обособяването на места за практикуване на къмпинг туризъм в урбанизирани, горски и земеделски територии само с предварително изрично съгласие на собственика на имота, при спазване на всички останали изисквания за практикуването му. Обособените места ще бъдат вписвани в регистър, който ще бъде част от Националния туристически регистър. 

Предвижда се задължение за кметовете на общини да представят на министъра на туризма ежегодно и текущо информация за обособените места за къмпинг туризъм на територията на общината.

Изрично се забранява практикуването на къмпинг туризъм в радиус от 300 метра от категоризираните къмпинги, за да се насърчи устойчивото развитие на този вид туризъм. Предвижда се всички правила и регламенти, свързани с тази дейност, да бъдат детайлизирани в отделна наредба към закона.

Работната група за предлагане на мерки за насърчаване на планинския туризъм е приключила работа с приемането на предложения за текстове, които да регламентират реда за създаването на нови или разширението на съществуващи ски зони.

В случаите, когато се предвижда изграждане или разширение на ски зони в горски територии или земеделски земи – държавна или общинска собственост, е уредено задължение на компетентните органи да учредят възмездно право на строеж и/или съответните ограничени права при спазване на разпоредбите на Закона за горите (ЗГ), Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ) и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Като се отчита основното предназначение на земеделските земи и на горските територии, в ЗОЗЗ и в ЗГ изрично се регламентира, че за изграждането или разширението на ски писти не се изисква промяна на предназначението на съответните територии. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още