IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Металургията вече е първи стратегически отрасъл в икономиката ни

При строителство на АЕЦ "Белене" потреблението на стоманени продукти на глава от населението у нас ще нарасне двойно по данни на металургичната индустрия

09:23 | 05.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Металургията изпревари енергетиката в класацията на стратегическите отрасли в българската икономика. АЕЦ "Козлодуй", новите енергийни мощности, произвеждат по-малък вътрешен продукт, отколкото металургията на страната. Това заяви в интервю за БТА Антон Петров - председател на Управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия /БАМИ/. По думите му в момента българската икономика върви добре, има стабилна основа и потенциал за развитие. 

Конкурентоспособността на металургията и стабилизирането на редица други отрасли дава възможност да поддържаме 3,5 процента годишен ръст на брутния вътрешен продукт на страната, каза Петров. Той прогнозира подобен икономически ръст и през 2020 г., и 2021 г., ако условията се запазят.

По тон стоманена продукция на глава от населението сме под средното равнище за Европа, посочи Петров. По думите му разликата от 200 кг/човек у нас до 1200 кг/човек в Южна Корея идва от мащабните проекти. Всеки инфраструктурен проект е добре дошъл и е изключително важен за металургията, подчерта специалистът. Той увери, че при евентуално строителство на АЕЦ "Белене" потреблението на стоманени продукти на глава от населението у нас ще порасне двойно. Други важни обекти за металургичните предприятия са Кресненското дефиле, тунелът под Шипка, магистралата Бургас - Варна, метрото в София. В тунели, мостове, магистрали, железопътни проекти се влага много метал - от бетонното желязо до конструктивни стомани, допълни експертът. 

Петров определи като голям късмет развитието на медодобивната промишленост в страната ни и увеличаването на капацитета за производство на катодна мед. Който има такова производство, има сериозно бъдеще в своята индустрия и икономика, подчерта той. Петров допълни, че в момента, в който САЩ налага 10 процента мито върху другия стратегически метал в света - алуминия, у нас се прави инвестиция, надхвърляща 40 млн. евро. Тя е за валцово производство на алуминий - изключително тежка и сложна технология за продукти с висока принадена стойност, посочи експертът.

В момента стоманата иска конкретно и специално внимание, както правят всички страни по света, определи ръководителят на БАМИ. Той смята, че търговската война на Тръмп срещу стоманата не е случайна. ЕС реагира бързо и за кратък период въведе квоти за внос на стомана, което е прецедент, каза специалистът.

В България при недостатъчна сертификация и контрол влизат стоманени продукти от Турция, Молдова, Украйна, алармира Петров. По думите му същите не се разпространяват толкова лесно в Европа, защото там има допълнително сито за сертифициране на продукцията и нейното качество. В България поради незатворени все още врати на контрол, сме ориентирани ценово, а при метала един ден това се плаща, предупреди специалистът. Той припомни, че желязото е конструктивен елемент и компромиси с качеството му не бива да се правят. 
България има най-високата цена на електрическа енергия за индустрията в ЕС, освен Англия, каза Петров. Според него 30-40-процентовата тежест на електрическата енергия в готовата продукция е осезателна спирачка за развитие на металургичния сектор. 

Като сериозен, но не нерешим и не дотолкова непреодолим определи кадровия проблем председателят на УС на БАМИ. Той е оптимист, че в момента се върви към улесняване на процедурите за внос на работна ръка. Радостно е, че се дават повече пари за образование и наука, защото изключително важно е да имаме квалифицирани и добре обучени кадри, подчерта експертът. Според него индустрията е извървяла дълъг път, за да стане привлекателна, предлагайки сигурност, перспективи и добро заплащане. Петров е оптимист, че постепенно нещата си идват на мястото и полека-лека българи от чужбина ще започнат да се прибират.

Председателят на УС на БАМИ е убеден, че металурзите имат основание да посрещат професионалния си празник с много високо самочувствие. "И през тази година, и миналата, и през всички години на кризата имаше доста смели инвеститори, които продължиха да влагат парите си в металургичния сектор.Тези инвестиции са гордост, радост и перспектива и за отрасъла, и за България", заяви Антон Петров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
forexar
преди 4 години
Ама как само се смесват металургия и мечти за нови атомни източвания :) .. Ако и блокчена беше споменат щеше да е идеално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още