Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

„Метрополитен“ няма да заобиколи КЗК при строителството на метрото до „Левски-Г“

Регулаторът не позволи предварително изпълнение на решението за избор на изпълнител на участък от трасето

„Метрополитен“ няма да заобиколи КЗК при строителството на метрото до „Левски-Г“

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не позволи на „Метрополитен“ да пристъпи към предварително изпълнение на решението за избор на изпълнител за строителството на отсечка от третата метролиния към кв. „Левски-Г“, вижда се от определение на регулатора, публикувано на сайта му.

Това означава, че обособената позиция от поръчката остава блокирана до окончателно решение на КЗК и евентуално на Върховния административен съд (ВАС), ако жалбоподателят или възложителят на поръчката не останат удовлетворени от решението на антимонополната комисия и обжалват пред съда.

Припомняме, че „Геострой“, част от групата „Геотехмин“, обжалва решението за избор на изпълнител на метростанцията на кръстовището на бул. „Владимир Вазов" с ул. „Станислав Доспевски" и прилежащия участък. За изпълнител от „Метрополитен“ определиха  „Обединение ХСС – Монолит София“ с водещ партньор фирмата „Монолит“, която получи максимална оценка от 100 точки.

В жалбата си „Геострой“ твърди, че класираният на първо място участник е следвало да бъде отстранен от процедурата, тъй като офертата му не отговаря на критериите за подбор, както и на минималните изисквания, поставени към техническото предложение, а обосновката му е незаконосъобразно приета, посочват от КЗК в определението си.

От „Метрополитен“ оспорват жалбата в цялост като недопустима и неоснователна и са поискали допускане на предварително изпълнение на решението за избор на изпълнител с мотив, че изпълнението на всички обособени позиции трябва да е едновременно и координирано, за да бъде завършен цялостният участък в рамките на крайния срок, за да не изгуби Столична община осигуреното европейско финансиране.

КЗК счита обаче, че „материалните предпоставки …, за да бъде допуснато предварително изпълнение на решението на възложителя за определяне на изпълнител на обществената поръчка, не са налице“. „Предметът на обществената поръчка безспорно е с изключително голяма обществена значимост“, посочват от Комисията, но не приемат мотивите на „Метрополитен“, откъдето не са предоставили информация за сроковете за завършване на участъка и на отделните обособени позиции, т.е. изявленията на компанията не са мотивирани.

„КЗК приема, че няма основание да допусне предварително изпълнение, тъй като извън доводите, обсъдени по-горе, възложителят не е изтъкнал аргументи, обосноваващи обществената нужда от неотложно осигуряване изпълнението на предмета на обжалваната обособена позиция“, заключава регулаторът.

Що се отнася до останалите обособени позиции - за метростанцията на ул. „Витиня" и ул. „Бесарабия" и прилежащия участък, за последната метростанция в кв. „Левски Г“ и за системите за управление и контрол, вече текат сроковете за представяне на необходимите документи от участниците, определени за изпълнители, и сключването на договорите.

„Трейс Груп Холд“ ще строи метростанцията на ул. „Витиня" и ул. „Бесарабия" и прилежащия участък, „Джи Пи Груп“ - последната метростанция в „Левски-Г“, а „Консорциум Сименс Мобилити“ – единственият кандидат по четвъртата обособена позиция, ще изгражда системите за управление и контрол в метроучастъка.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Атанас Семов: Представата за нормалност в България не съвпада с тази на Европа