IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Метрото ще достигне 70% покритие на София за 2 години, обеща Фандъкова

През 2015 г. ще стартира строителството на трети метродиаметър, който ще започва от Ботевградско шосе и ще стига до Околовръстното шосе

16:35 | 22.02.13 г. 3
Метрото ще достигне 70% покритие на София за 2 години, обеща Фандъкова

В рамките на две години столичното метро ще покрива 70% от територията на София. Това увери кметът на София Йорданка Фандъкова, по време на пресконференция, на която бяха представени плановете за разширяване на параметъра на подземната железница до столичното летище и Бизнес парка.  На събитието присъстваше и директорът на ''Метрополитен'' Стоян Братоев.

Разширението на метрото ще стане с нови отсечки на подземната железница. Едната е от бул. „Цариградско шосе“ до летище София.

„Крайната спирка ще бъде само на 10 метра от него и оттам ще се разкрива панорамен изглед към пистите“, уточни Фандъкова. Тя подчерта, че дължината на конкретното трасе ще е 5 км и ще бъдат изградени 4 метростанции.

Ръководителят на "Метрополитен" Стоян Братоев обясни, че другата отсечка ще бъде от "Младост" 1 до Бизнес парка. По линията на ден се очава да се движдат по 45 хил. пътници по предварителни разчети и анализи. На нея ще има изградени 3 метростанции, като дължината на трасето е 2,7 км. Братоев уточни, че плановете са линията да бъде завършена през първото тримесечие на 2015 г.

Фандъкова изтъкна, че въпреки че първоначалната стойност на проектите е била 148 млн. евро, благодарение на конкуренцията при търговете цената е паднала до 115 млн. евро.„След проведените търгове реалната стойност, която ще трябва да се заплати за построяването ще падне значително спрямо прогнозирана“, пресметна столичният кмет.

Тя съобщи за още някои планове на Столичната община, които включват изграждането и на трети основен метродиаметър, сроителството на който ще започне чак в края на 2015 г. Според предварителни очаквания той ще бъде с дължина от 17 км, като ще започва от бул. "Ботевградско шосе", ще преминава през кв. "Овча купел", а крайната му точка ще бъде на "Околовръстното шосе".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
То едни пари са налели в София, че е цъфнало и вързало.Само да те "светна", че в София се събират данъци за 14 млрд. лв, а бюджета на града е малко над 1 млрд.Така, че и сега за другите градове се заделя по-голямата част от паричния ресурс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Илко
преди 11 години
Тя и за бездомните кучета обеща ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
RSG
преди 11 години
Отговор: да ако до тогава има такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
killmore
преди 11 години
Въпрос: След като метрото в София стане факт, ще започнат ли да се наливат пари и в другите български градове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още