IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ предлага облекчаване на процедурите за издаване на лиценз за хазартни игри

Вече ще се събират по служебен път удостоверения за наличие или липса на задължения, справка за актуално състояние, одитиран финансов отчет и др. справки

14:47 | 31.07.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нови промени в Наредбата за документите, необходими за издаване на лицензи по Закона за хазарта, предлагат от Министерство на финансите (МФ).

Целта на измененията е намаляване на бюрокрацията за фирмите от бранша, пише в мотивите към подзаконовия нормативен акт, публикуван на сайта на ведомството.

Според предложението на МФ по служебен път вече ще се събират удостоверения за наличие или липса на задължения, справка за актуално състояние, одитиран годишен финансов отчет, справка за документите за собственост на сгради и помещения, справка за валидност на лиценза за охранителна дейност. В момента за получаването на всеки от тези документи трябва да обикаля по различните институции и да се заплаща такса за издаването му.

„С приемането на проекта на постановление на Министерския съвет се предвижда да се намали броят на изискваните документи, да се опрости процедурата по предоставяне на услугата, както и да се намали финансовата тежест за лицата чрез отпадане на необходимостта от предоставяне на горецитираните документи“, пише в доклада към проекта на наредба.

Проектът на акт е съгласуван с всички министри и с дирекциите от администрацията на Министерския съвет, с чиято функционална компетентност е свързан документът. 

Според финансовото министерство промените няма да окажат пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет и няма да доведат до допълнителни разходи. 

Според записаното в оценка на въздействието към проектонаредбата броят на организаторите на хазартни игри към юли 2017 г. е 394. За цялата изминала година Колегиалният орган на Държавната комисия по хазарта е взел 3137 броя решения по подадени искания за издаване на лицензи по Закона за хазарта или вписване на промени по тях. По всяко едно подадено искане са прилагани част от документите, които се предвижда да отпаднат с предложените от МФ промени в наредбата.

От оценката на въздействието става ясно още, че според ведомството на Владислав Горанов няма негативни въздействия от приемането на измененията, нито някакви рискове.

Новите текстове се предлагат във връзка с решението на правителството за приемане на мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за представянето на някои официални удостоверителни документи на хартия, посочват още от МФ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
Alx
преди 6 години
Аз все още немога да повярвам колко много ***.и хора търкат билетчета в кварталния магазин. Лишават се от храна, купуват си най евтините продукти, но оставят 3-5-8лв за билетчета и още толкова за цигари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
В толкова много страни ги забраняват тези мошеници тука им създават данъчни облекчения.Половината ако не и повече от хазартните зали са на престъпници, които си препират и узаконяват парите от престъпността. Сега да вземем да им дадем и данъчни облекчения, защото дейността им е много важна за обществото.В Пловдив още преди 10 години се заговори, че казино Палас до бившия Новотел е на братя Маргини но за да не ги пипат плащат % на ББ и агент Гоце едновременно. Желязно подсигуряване!България си остава страната на мафията, задкулисията и корумпираните политици мижитурки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bghighlander
преди 6 години
Така е, но и "нашите хора трябва да ядат!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Sitting_Bull
преди 6 години
Много е важно да облекчим хазартния бизнес, другото всичко е опрвено и до това опряхме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още