IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ с положителни очаквания за икономическата активност в България

От ведомството отчитат положителни данни за първото тримесечие на 2015 г. и оптимистични сигнали от еврозоната

16:14 | 30.06.15 г.
МФ с положителни очаквания за икономическата активност в България

През първото тримесечие на 2015 г. икономическата активност в България се е повишила спрямо последното тримесечие на 2014 г. Това става ясно от данните за Индикатора на икономическата активност (ИИА)*, публикувани от Министерство на финансите вчера. Комплексният показател е достигнал най-високата си стойност за последните четири години.

Оптимистични са и очакванията за развитието на бизнес цикъла през следващите тримесечия до края на годината, сочи още анализът на ведомството. Като причина за това се посочват положителните тенденции, отчетени от икономиката на Европейския съюз, които влияят благоприятно на икономическата активност в България.

Повишението в ИИА е движено най-вече от вътрешни за страната фактори, като увеличението на приходите от ДДС, увеличените разходи на домакинствата и по-добрите данни от финансовия сектор, сочи в анализа си МФ. Повишил се е и индексът на произведената продукция, като е нараснал с темп от 2,1% на годишна база. Като причина за това се посочва нарасналият износ към Европейския съюз, основен търговски партньор на България. Строителството и търговията на дребно имат по-слаб принос към икономическата активност.

Цикличният компонент на комплексния показател отново отчита положителна стойност, като така записва период от четири поредни тримесечия на положителна територия. Дългосрочният компонент също е отчел повишение спрямо предходното тримесечие. Той обаче все още е на отрицателна територия, макар и близо до нулата. Компонентът възвръща позициите си от отчетените в началото на кризисната 2008 г. От ведомството са оптимисти за бъдещето му развитие, а също и за развитието на икономическата активност като цяло.

Промените в конюнктурата в еврозоната оказват влияние върху българската икономика със закъснение между едно и две тримесечия. Лошите данни от Европа, отчетени през началото на миналата 2014 г., са дали отражение върху икономиката на България в края на годината. От декември насам европейският показател €-coin отчита добри резултати, което се е отразило положително върху икономическата активност на България през първото тримесечие. Очаква се това положително влияние да се усеща и през следващите периоди до края на годината.

Припомняме обаче, че според данните, отчетени от НСИ вчера, бизнес климатът в България през юни се е понижил за пръв път от пет месеца.

* Индикаторът на икономическата активност (ИИА) има за цел да представи в обобщен вид текущото състояние на българската икономика, както и да оцени динамиката на дългосрочния и цикличния й компоненти. Той е конструиран чрез динамичен факторен модел и е съставен от 15 макроикономически променливи, измерващи промените както във вътрешната, така и във външната икономическа среда.

Променливите, съставляващи ИИА, са взети в текущия период или с лаг от един период, както следва (лагът е представен в скоби): БВП (0), индекс на промишлено производство (0), индекс на строителна продукция (0), индекс на оборота в търговията на дребно (0), общ бизнес климат (-1), осигуреност на промишленото производство с поръчки (-1), очаквания за заетостта в промишлеността (-1), очаквания за цените в промишлеността (-1), средна натовареност на производствените мощности (0), паричен агрегат М1 (0), лихвен процент по дългосрочни кредити в лева (-1), приходи от ДДС (0), индекс на цената на петрола (-1), индекс на международните цени на неенергийните суровини (-1) и БВП на ЕС-27 (-1).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още