IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ ще реши за нивомерите, като събере данни за фирмените бензиностанции

Измененията в ЗДДС засега не налагат монтирането на нивомери, заяви финансовият министър

14:10 | 06.02.15 г.
МФ ще реши за нивомерите, като събере данни за фирмените бензиностанции

Финансовото министерство първо ще събере данни за ведомствените бензиностанции, а след това ще реши какъв контрол да въведе за резервоарите с гориво, от които различни фирми зареждат собствена техника. Това стана ясно от изявление на финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол. 

Припомняме, че след изменения в Закона за ДДС ведомствените бензиностанции трябва да имат измервателни системи, свързани с Националната агенция по приходите (НАП). В първите дни на новата година имаше сигнали от земеделци, че данъчни проверяват резервоарите с дизел, въпреки че и в момента не е приета наредба за прилагането на закона. Агросекторът се опасява, че всяко стопанство ще трябва да плати около 15 – 20 хил. лв. за уредите.

В отговор на питане от депутата Светла Бъчварова за фирмените резервоари с гориво и необходимите фискални и нивомерни системи, свързани с НАП, Горанов заяви, че само текстовете в ЗДДС не предполагат задължение да се монтират такива уреди.

„Те не уреждат способите на контрол, а предполагат такъв. От изменението не може да се направи изводът, който правят земеделците, че ще бъдат натоварени несъразмерно с инвестиция“, каза Горанов. Той смята, че свързването на една бензиноколонка ще струва между 5 и 10 хил. лв. При система от няколко вида горива, с различни нивомери и помпи, веротно вложението нараства пропорционално, допълни той.

„Държавата не разполага с надеждна информация колко са уредите, които подлежат на контрол“, заяви финансовият министър. Той припомни, че на страницата на МФ има проект на наредба, според която ще се изисква от всяка фирма със собствени съоръжения за гориво да декларира с какви резервоари разполага.

„Според проекта ще се изисква от всички, които купуват горива на едро и зареждат собствена техника, да информират НАП с какви средства извършват това. След като натрупаме тази информация, ще преценим степента на контрол и степента на автоматизацията му, така че да не се сбъднат страховете на малките производители, че ще бъдат засегнати от инвестицията“, обясни Горанов.

Светла Бъчварова не възрази срещу активната регистрация, но посочи, че е имало обвинения към земеделците, че ползват горива от сивия сектор.

„Ако земеделските производители са се обидили, аз им се извинявам. Аз съм обиден, че всички западни статистики казват, че България е с най-големия дял сива икономика“, отговори той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още