Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Мярката 60/40 ще продължи до края на извънредното положение

Поне месец след извънредното положение ще е ясно дали то е довело до скок на безработицата

Мярката 60/40 ще продължи до края на извънредното положение

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Мярката „60/40“, която предвижда държавата да поеме 60% от възнагражденията на служителите в засегнатите от противоепидемичните мерки сектори, ще продължи до края на извънредното положение. Това каза по bTV зам.- министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

По думите ѝ процедурата за кандидатстване вече е отворена и може да се извърши изцяло онлайн. Работодателите описват списъчния състав на служителите, дали и как е засегната дейността и т.н. В рамките на 7 дни комисия преценява дали компанията трябва да бъде подпомогната и при положителен отговор в рамките на 5 НОИ изплаща сумата. 

Още по темата

Бизнесът ще доказва плащането на 40% от заплатата с документи, като Инспекцията по труда и НАП ще контролират: „Ако има недобронамерени работодатели, те ще бъдат санкционирани“.

Русинова каза, че след като мине поне месец от извънредното положение, ще е ясно али е довело до скок на безработицата. Според нея най-голям ръст на безработицата ще има през лятото и есента. 

Действително има ръст в регистрираните нови безработни, отбеляза тя. И допълни, че част от тях са заради сезонната заетост на туристическия сектор, което е нормално, но и много хора, които се връщат от чужбина.

Още по темата

Вчера правителството прие постановление за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места във фирмите, при което работодателят изплаща 40% от осигурителния доход, а компенсацията от държавата е 60 на сто.

Размерът на компенсацията е 60 на сто от осигурителния доход за януари 2020 г. за всяко лице, за което е приложен режима за преустановяване на работа или е установено непълно работно време. Във втория случай компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от четири часа.

Сметките показват, че за месец биха се разходвали 135 млн. лева за 289 хиляди работници.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Емил Димитров: В България не се изгарят радиоактивни отпадъци