IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИЕ ще търси допълнителни стимули за развитие на аутсорсинг индустрията

Пловдив се нарежда като втора топ дестинация за развитието на сектора в България

12:20 | 11.12.13 г.
МИЕ ще търси допълнителни стимули за развитие на аутсорсинг индустрията

Министерството на икономиката и енергетиката обсъжда с бизнеса и университетите възможности за развитието на аутсорсинг индустрията в България. Ведомството се опитва да въведе нови мерки, така че страната ни да стане по-атрактивна за чуждестранните инвеститори и така в бъдеще да се превърне в предпочитана дестинация за аутсорсинг сектора.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Красин Димитров, който участва във форум за бъдещето и перспективите за аутсорсинг бизнеса у нас.

Димитров уточни, че ведомството вече работи в по-тясно сътрудничество с Българската агенция по инвестиции с цел страната ни да бъде все по-добре популяризирана навън за привличане на инвеститори, които да изнесат част от дейността си у нас. 

Той изтъкна, че България е една от страните в Европейския съюз (ЕС), в които има най-ниски данъци за бизнеса. Освен това заплащането на работната сила е в пъти по-ниско, отколкото в други държави в ЕС, което е сред водещите предпоставки страната ни да се нареди сред топ дестинациите за аутсорсинг сектора. 

"Нашата работна сила е добре подготвена. Имаме много бърза интернет връзка, една от най-бързите е ЕС, което прави голямо впечатление на чуждестранните инвеститори, особено тези, които са заети в IT сектора и искат да поставят у нас своите звена", уточни зам.-министърът. 

Той представи и прогнозата си за бъдещето на индустрията у нас: "В близките 10 години аутсорсингът има голям потенциал за развитие в България. Ако успеем да представим страната ни по най-правилния и верен начин ще успеем да разсеем съмненията около митовете, че у нас няма подготвени кадри, а и че липсва добър инвестиционен климат", уточни Димитров.
 
Той намекна, че другите държави около нас, като Румъния, се справят добре с представянето на своя инвестиционен климат, като вероятно представят и данни за България, които са неверни. Това е и причината инвеститорите често да пропускат страната ни или да са разколебани да се спрат на нея.
 
"Ние сме наясно, че има голям пропуск по отношение на кадрите, които образователната ни система произвежда и нуждите на бизнеса. Ще наблегнем и на това", категоричен бе зам.-министърът.
 
Припомняме, че миналата седмица Българската аутсорсинг асоциация представи данни, според които секторът има потенциала да нарасне до 3 пъти в близките години. Според него в София живеят общо 88 хил. души, подходящи да започнат работа и да развият кариера в аутсорсинг индустрията. Най-малък кадрови потенциал има по отношение на хората, които могат да бъдат заети с IT аутсорсинг услуги - около 6 хил. са подходящи за софтуерните инженери.

Пловдив - новата атрактивна дестинация за сектора

"Освен столицата Пловдив се нарежда на второ място, като дестинация за инвестиции в аутсорсинг сектора. Индустрията расте бързо и според всички изследвания възможностите за развитието й в Пловдив са много добри", коментира заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, който също участваше във форума.

По негови думи се очаква в Пловдив IT индустрията да нарасне до 2 пъти в близките от 3 до 5 години. Той уточни, че в близките няколко години кадровият потенциал на града за работа в IT и аутсорсинг индустрията ще достигне до 17 хил. души.

"Близостта до София е важно предимство. В столицата е най-голямото летище у нас, което чисто географски се намира близо и до Пловдив и това прави логистиката много по-лесна. Освен това заплатите са с близо 20% по-ниски, отколкото в София", коментира той. 

В Пловдив и наемането на офис площи е лесно, имотният пазар е предвидим. "През следващите 10 години не се очакват резки промени в цените на имотния пазар, което е допълнителен плюс за всички чуждестранни инвеститори", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още